Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
DSP Iasi marcheaza Ziua Europeana a Informarii despre Antibiotice
Articol de Alexandra StefanescuZiua Europeana a Informarii despre Antibiotice (ZEIA), 18 noiembrie 2013, ofera oportunitatea de a reaminti personalului medical si publicului larg pericolele atrase de utilizarea abuziva a antibioticelor.
In Europa ultimilor ani, cresterea rezistentei micro-organismelor vizate de agentii farmacologici a devenit o problema serioasa de sanatate publica, ce antreneaza multe decese nescontate si poveri uriase asupra sistemelor de sanatate.
Tocmai de aceea este fireasca preocuparea crescanda fata de evolutia alarmanta a rezistentei la combinatiile de antimicrobiene uzuale; contracararea rezistentei la antibiotice este posibila prin coroborarea eforturilor profesionistilor din sanatate cu cele ale publicului larg in privinta utilizarii prudente a antibioticelor.
Mentinerea la cote inalte a informarii publicului privind pericolele auto-administrarii, cu sau fara rost, a antibioticelor ramane o prioritate in agenda promotorilor sanatatii.
Orientarea relativ recenta a personalului din farmacii catre eliberarea antibioticelor pe reteta reprezinta un mijloc important de combatere a abuzului de antibiotice; transformarea acestei orientari de principiu intr-o regula respectata cu strictete trebuie urmarita in mod statornic.
PRINCIPII SIMPLE PRIVIND FOLOSIREA ANTIBIOTICELOR
1. Antibioticele sunt medicamente vitale
Folosirea prudenta a antibioticelor este cea mai buna modalitate de a le pastra eficienta impotriva viitoarelor infectii bacteriene.
2.Antibioticele trateaza doar infectiile bacteriene
In cazul in care copilul Dvs capata o infectie virala,o raceala de exemplu,adresati-va medicului sau farmacistului in legatura cu combaterea simptomelor.Acestea poate include medicamente fara reteta,un umectant sau lichide calde.
3. Unele infectii ale urechii NU necesita antibiotice
Medicul va determina ce fel de infectie are copilul Dvs la ureche si daca sunt indicate antibioticele. Medicul poate actiona conform ghidurilor de practica actuale, asteptand cateva zile inainte de prescrierea antibioticelor, intrucat copilul se poate simti mai bine chiar fara antibiotice.
4. Cele mai multe dureri in gat NU necesita antibiotice
Doar 1 din 5 copii consultati de medic pentru durere in gat prezinta o infectie streptococica ce trebuie tratata cu antibiotic. Numai medicul poate confirma o faringita streptococica, printr-un test specific.
5. Mucusul de culoare verde NU indica nevoia de antibiotice
Cind sistemul imunitar lupta cu o infectie, mucusul isi poate schimba culoarea, chiar spre verde. Acest lucru este normal si nu indica nevoia de antibiotice pentru copilul Dvs.
6. Exista riscuri asociate oricarei prescriptii de medicamente
Antibioticele pot avea efecte adverse, variind de la un deranjament stomacal la o reactie alergica grava. Inainte de a prescrie un antibiotic, medicul copilului Dvs va evalua riscurile si beneficiile.
CE TREBUIE SA STIM DESPRE REZISTENTA LA ANTIBIOTICE
Rezistenta la antibiotice apare cand bacteria se modifica pentru a se apara impotriva unui antibiotic.
Rezistenta la antibiotice este in crestere in timp ce numarul antibioticelor eficiente este in descrestere.
Daca nu reactionam, in viitor antibioticele nu ne vor mai proteja impotriva unor boli cu potential letal.
CUM ACTIONEAZA ANTIBIOTICELE?
Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor cauzate de bacterii precum tuberculoza, unele infectii ale sangelui si pneumonia.
Antibioticele omoara bacteriile sau le stopeaza inmultirea.
ANTIBIOTICELE OMOARA BACTERIILE – NU VIRUSII
Luati antibiotice doar atunci cand v-au fost prescrise de medic in infectiile bacteriene. Nu le folositi in cazul bolilor provocate de virusi precum raceala si gripa. Nu vor da rezultate.
DE CE ESTE IMPORTANTA PRUDENTA FATA DE ANTIBIOTICE?
Utilizand inutil antibioticele, le compromitem eficacitatea tocmai atunci cand avem nevoie, adica in infectiile bacteriene.
Cereti intotdeauna parerea medicului inainte de administrarea antibioticelor.
Foto: 1-24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email