ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
20-08-2013, ora 13:00

DALKIA lanseaza actiunea “APA CALDA IMEDIAT DUPA DESCHIDEREA ROBINETULUI”

Articol de Alexandra Stefanescu

La sfarsitul lunii august, Dalkia Termo Iasi va lansa actiunea de prelungire a instalatiei de recirculare a apei calde pana la ultimul etaj pentru 15 scari de bloc din Municipiul Iasi.

Conform angajamentelor asumate inca de la semnarea Contractului de Delegare cu Municipiul Iasi, Dalkia merge dincolo de contorul de energie termica (acolo unde se opreste responsabilitatea contractuala pe care o are fata de clienti) si ajunge pana in apartamentele consumatorilor finali pentru a sa asigura ca iesenii beneficiaza de adevarata calitate a serviciilor furnizate. Le propunem clientilor sa punem in practica o solutie tehnica simpla, eficienta si avantajoasa pentru a rezolva problemele aparute in unele cazuri in ceea ce priveste temperatura apei calde la robinet din cauza lipsei de consum in anumite momente ale zilei sau a izolatiei termice deficiente a conductelor din interiorul blocurilor”, a declarat Ana-Maria Icatoiu, Directorul de Marketing si Comunicare din cadrul Dalkia Romania S.A.

Conform contractului de furnizare a energiei termice, operatorul de termoficare este obligat sa respecte parametrii calitativi ai furnizarii apei calde si caldurii la punctul de delimitare a responsabilitatii contractuale, adica la contor, care cel mai adesea se afla la subsolul blocului.

Cu ani de zile in urma, nu existau probleme legate de temperatura cu care apa calda ajungea la robinetul consumatorilor finali: se consuma cantitatea necesara, costurile in bloc fiind impartite in functie de numarul de persoane ce locuiau in fiecare apartament.

Insa montarea de debitmetre (apometre) in aproape toate apartamentele din Romania a dus de-a lungul timpului la realizarea de economii in ceea ce priveste cantitatea de apa calda menajera consumata, fapt ce este mai mult decat evident in orice oras din tara.

Economiile realizate, lipsa izolatiei termice la instalatiile din interiorul blocurilor, precum si perioadele in care practic nu exista consum (in special noaptea) fac in asa fel incat apa calda sa stagneze pe retelele de distributie din bloc: de aceea, atunci cand clientul final deschide robinetul (mai ales dimineata si dupa-amiaza), temperatura apei calde este mai scazuta decat cea livrata din punctul sau modulul termic, cea cu care ajunge la contorul de bransament.

Astfel, desi operatorul de termoficare furnizeaza apa calda la temperatura corecta din punct de vedere contractual la contor, aceasta pierde din temperatura in instalatiile interioare ale blocurilor pana sa ajunga la robinetul consumatorilor finali. (Trebuie precizat faptul ca operatorul de termoficare factureaza numai energia cuprinsa in apa calda pe care o vinde la contor: apa consumata la o temperatura inferioara nu se plateste de catre clienti decat ca apa rece folosita pentru prepararea apei calde).

Solutia tehnica pentru aceasta situatie neplacuta este foarte simpla: in conditiile existentei conductei de recirculare a apei calde intre punctul termic si bloc, se monteaza un sistem de recirculare in interiorul condominiului ce presupune instalarea unei conducte paralele cu cea de apa calda menajera care recircula apa de la ultimul etaj pana la contor. Conducta este legata la o pompa dotata cu un senzor de temperatura: clientii hotarasc la ce temperatura doresc sa aiba apa calda la robinet si, in momentul in care senzorul detecteaza scaderea temperaturii apei din instalatiile interioare sub temperatura presetata, pompa incepe sa recircule apa de la ultimul etaj pana la contorul de la subsol si, mai departe, la punctul termic, asigurandu-i astfel temperatura corespunzatoare. Calculele facute de societatea noastra arata ca realizarea acestei investitii in proprietatea clientilor nostri presupune un cost mediu de max. 500 lei/apartament cu TVA, cost ce poate fi platit in rate si la care se aplica reduceri pentru clientii care au incheiat contract de abonament cu Dalkia Termo Iasi (intre 10% si 30% la costul cu manopera)”, explica Ana-Maria Icatoiu.

In cadrul acestui proiect sunt vizate 15 blocuri unde exista conducte de recirculare de la punctul termic pana la bloc, unde nu exista datorii importante la plata energiei termice si unde ponderea apartamentelor racordate la sistemul centralizat de termoficare este de cca. 50% (in asa fel incat cei care s-au debransat in trecut sa poata constata avantajele acestui sistem).

In perioada imediat urmatoare vor continua discutiile cu reprezentantii legali ai clientilor selectati in programul-pilot si vor fi demarate actiunile necesare realizarii acestor lucrari (proiectare, achizitie materiale, executie, receptie).

Foto: newsbihor.ro

     
Tag-uri: apa calda, Dalkia, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii