A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727799471.0956.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Curtea de Apel Cluj ii da castig de cauza lui Fenechiu in procesul cu Ziua de Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
03-01-2013, ora 18:07

Curtea de Apel Cluj ii da castig de cauza lui Fenechiu in procesul cu Ziua de Iasi

Articol de Diana Dumitriu

Magistratii de la Curtea de Apel Cluj a decis in cursul acestei zile ca ”admite in parte actiunile civile formulate de partile civile Budeanu Ioan, Fenechiu Relu si Soranescu Constantin si obliga inculpatii la plata despagubirilor civile cu titlu de daune morale catre acestia dupa cum urmeaza: pe inculpatul Tocan Alin in solidar cu partile responsabile civilmente SC Puls Grups SRL, SC Delta Press Investment SRL, SC Delta Asim SRL prin lichidator Gaetan Adrian Romeo, SC Grand Q SRL prin lichidator C.I.P.I. Hotea M. Lilly la plata sumei 20.000 lei catre partea civila Budeanu Ioan; pe inculpatul Asimionesei Ghiocel Florin in solidar cu partile responsabile civilmente SC Puls Grups SRL, SC Delta Press Investment SRL, SC Delta Asim SRL prin lichidator Gaetan Adrian Romeo, SC Grand Q SRL prin lichidator C.I.P.I. Hotea M. Lilly la plata sumelor de cate 20.000 lei catre fiecare dintre partile civile Fenechiu Relu si Soranescu Constantin”, se precizeaza in sentinta Curtii de Apel Cluj.

Asimionesei si Tocan sunt acuzati ca in perioada 2001-2004, cand conduceau cotidianul “Ziua de Iasi”, au cerut mai multor politicieni si oameni de afaceri bani pentru publicitate, in caz contrar amenintau ca vor scrie despre ei in ziar. Doi ani mai tarziu, in 2006, dosarul in care s-au constituit initial ca parte civila aproximativ 20 de persoane publice si oameni de afaceri locali a fost stramutat in la Judecatoria Cluj. Dupa patru ani de procese, in 2010, Alin Tocan si Florin Ghiocel Asimionesei au fost achitati de magistratii de la Judecatorie, fapt intampinat cu un apel judecat la Tribunalul Cluj. In 2011, magistratii Tribunalului Cluj au respins apelul, iar la inceputul lui 2012 DNA si Relu Fenechiu au inaintat recurs la Curtea de Apel Cluj.

Sentinta Curtii de Apel Cluj l-a surprins pe Relu Fenechiu si a starnit nemultumirea jurnalistilor care in replica afirma ca vor sesiza Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Este o surpriza pentru mine tocmai pentru ca batalia cu presa este o batalie pe care cu greu o castigi. Vreau ca aceasta sentinta sa nu reprezinte un castig al unui om politic in batalia cu presa ci sa insemne un castig in batalia tuturor romanilor cu acest tip de santaj prin presa, care este practicat de putine mecanisme de presa, care nu ar trebui sa mai existe in ziua de azi”, a declarat Relu Fenechiu.

El a explicat ca in ultimii 10 ani a trecut prin multe situatii neplacute datorita santajului prin presa practicat de Florin Ghiocel Asimonesei, patronul ziarului Buna Ziua Iasi, care pe atunci se numea Ziua de Iasi, si de Alin Tocan, directorul de atunci al ziarului. Motivul ar fi suma de 10.000 de euro pretinsa de jurnalisti drept publicitate.

Nu doresc niciunui om sa treaca prin clipele prin care am trecut datorita acestor oameni, motiv pentru care salut aceasta decizie. Nu ma simt vinovat si patat cu nimic astfel incat sa cedez acestui santaj. Astfel, au scris articole denigratoare la adresa mea. Dupa ce am refuzat sa platesc aceasta suma au inceput atacurile la adresa mea, a familiei si a firmei mele. Au avut de suferit si familia si afacerile mele. Ca mine au mai trecut prin aceeasi situatie vreo 30 de oameni. Unii dintre ei s-au constituit ca parte in proces, pana la final am ramas doar cativa. Justitia a constatat ca santajul de presa a fost practicat, motiv pentru care a decis condamnarea cu suspendare”, a mai spus Relu Fenechiu.

De cealalta parte, intr-un comunicat de presa publicat pe siteul cotidianului Buna Ziua Iasi, se mentioneaza ca ”Instanta Curtii de Apel Cluj a parafat, astazi, casatoria politicului cu justitia! Solutia instantei de judecata clujene este un certificat de nastere pentru dictatura politica si imixtiunea oamenilor politici in actul de justitie. Este o sentinta care ridica mari semne de intrebare in ceea ce priveste libertate de exprimare si libertatea presei in general. Doua instante de judecata au dispus achitarea inculpatilor din acest dosar pe motiv ca faptele nu exista! In recurs, ca urmare a presiunilor facute de Relu Fenechiu, Curtea de Apel Cluj a considerat ca cele doua solutii anterioare trebuie reanalizate si a retinut cauza spre rejudecare. Era de asteptat ca acest proces sa aiba ca scop aflarea adevarului, nu transformarea justitiei intr-o sluga a politicului si a lui Relu Fenechiu. Curtea de Apel Cluj a refuzat sa ia in calcul argumentele apararii si a dat o solutie neconforma cu realitatea si cu actele din dosar”. In acelasi comunicat, Florin Asimionesei spune ca se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru ca ”sentinta Curtii de Apel Cluj reprezita un predecent extrem de periculos pentru libertatea de exprimare in Romania”.

Foto: dcnews.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii