ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
29-01-2013, ora 17:26

Cristina Dobre: Guvernul Ponta minte din nou – nu FMI ne cere sa introducem coplata, este alegerea Guvernului

Articol de Diana Dumitriu

Presedintele comisiei de sanatate a PDL, Cristina Dobre, a declarat, marti, ca Guvernul USL, prin Victor Ponta si Eugen Nicolaescu, minte atunci cand spune ca FMI a cerut introducerea co-platii in sistemul de sanatate.

FMI cere doar un sistem sanitar eficient, care sa asigure servicii de calitate (...) Acest guvern, prin scrisoarea de intentie pe care a prezentat-o catre FMI inca din vara anului trecut, a sustinut acest proiect al coplatii. Cred ca membrii Guvernului sufera si de amnezie: pe 12 ianuarie, la Targu Mures, dl ministru Nicolaescu spunea ca nu este de acord cu coplata si ca atunci cand USL era in opozitie, s-a opus coplatii. Ca sa aflam, cateva zile mai tarziu, ca de fapt coplata este un lucru bun si ca avem nevoie de el”, a declarat Cristina Dobre intr-o conferinta de presa la sediul PDL.

Este absolut neclar, in acest moment, daca vom plati 10 lei pe spitalizare sau 10 lei pe zi de spitalizare. Victor Ponta si Eugen Nicolaescu se contrazic singuri, de la zi la zi, si nu stiu exact ce au de gand. Oricum ar fi, ideea de a percepe coplata la externare este absurda. Filozofia din spatele sistemul de coplata trebuie sa fie limitarea abuzului la serviciile medicale. Cum putem limita abuzul la externare cand presupusul abuz s-a produs deja? Si cum putem obliga pacientul la externare sa plateasca coplata?”, a declarat Cristina Dobre.

Cristina Dobre a mai anuntat ca Partidul Democrat Liberal va vota impotriva bugetului Sanatatii, “un buget bolnav, lipsit de transparenta si atins de virusul risipei”.

Aceasta a sustinut ca bugetul propus de Guvernul Ponta pentru Sanatate arata ca USL si-a uitat promisiunile din campanie, facand referire la construirea a opt spitale regionale de urgenta.

Va imaginati ca mai exista vreun partener privat care sa doreasca sa intre in sistemul sanitar din Romania, dupa ce ministrul Nicolaescu anunta cu nonsalanta ca spitalele private nu vor mai putea avea contract cu Casa de Asigurari?”, a declarat Cristina Dobre.

Totodata, Cristina Dobre a criticat reducerea sumelor pentru investitii in sanatate si alocarea fondurilor pentru proiecte despre care considera ca nu au utilitate.

“Investitiile in sanatate sunt de doar 20 de milioane de lei in acest an. (...) Daca la investitii avem doar atat, in schimb, ministrul Nicolaescu are sume enorme prevazute la un capitol care se numeste Asigurarea dezvoltarii capacitatii institutionale. Adica capitolul hartii”, a mai declarat Dobre.

De asemenea, sefa comisiei PDL pentru sanatate a atras atentia asupra faptului ca in bugetul propus pentru Sanatate pentru 2013 nu apar mentionate clar, la capitolul venituri, sumele obtinute din taxa de viciu, de aproximativ 450 milioane de euro. Aceasta a cerut Guvernului “sa nu deturneze acesti bani” si sa explice cum ii va colecta si ce va face cu ei.

Cristina Dobre a criticat si modul in care Guvernul Ponta a gestionat criza citostaticelor, acuzand Guvernul ca a neglijat aceasta problema.

Problema cu citostaticele a fost lasata aproape rezolvata de guvernul Ungureanu. S-a hotarat atunci crearea acelui fond pentru citostatice, in colaborare cu Unifarm. Numai ca Guvernul Ponta de atunci a avut alta preocupare: alegerile, subminarea democratiei, nu i-a interesat de pacientii care aveau nevoie de medicamente si s-au trezit acum, cand lucrurile au scapat de sub control”, a mai spus Cristina Dobre.

In final, sefa comisiei PDL pentru Sanatate a cerut si parlamentarilor puterii care sunt medici sa se solidarizeze cu opozitia si sa nu voteze bugetul Sanatatii.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii