Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Crestere alarmanta a incendiilor de vegetatie uscata in Judetul Iasi
Articol de Alexandra StefanescuIn perioada 12-15 martie, fortele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Mihail Grigore Sturdza” al judetului Iasi au luptat cu incendiile de vegetatie uscata, acestea afectand peste 280 de hectare de teren.
Ca urmare a actiunilor de igienizare a terenurilor agricole fara asigurarea conditiilor pentru limitarea propagarii si dezvoltarii incendiilor, in decursul a 4 zile, pompierii ieseni au actionat pentru stingerea a 40 astfel de incendii. Interventiile au fost dificile intrucat s-a lucrat in conditii de vant puternic si nu existau surse de apa in zonele unde s-au manifestat arderi de vegetatie uscata. De asemenea, lipsa cailor de acces a ingreunat sau a facut imposibila ajungerea autospecialelor la locul interventiei, iar numarul mare de incendii a determinat suplimentarea fortelor ISU cu personal chemat de la domiciliu.
Pentru a fi evitata producerea unor astfel de evenimente in viitor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ”Mihail Grigore Sturdza” al judetului Iasi recomanda cetatenilor sa respecte urmatoarele reguli de prevenire a incendiilor la arderea vegetatiei uscate:
- efectuarea arderii in conditii meteorologice fara vant;
- colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
- executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier sau constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
- desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanenta a arderii;
- stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa numai dupa obtinerea permisului de lucru cu focul si dupa luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati. Nerespectarea acestor prevederi legale se sanctioneaza, conform H.G. 537 din 2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei.
In acest sens, pe 15 martie, pompierii ieseni au efectuat controale referitoare la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la arderea de miristi si vegetatie uscata. In urma acestor verificari au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 6000 lei persoanelor care au lucrat cu foc deschis in spatii deschise, fara respectarea masurilor legale, generand incendii.
Nu uitati, orice situatie de urgenta trebuie sa fie anuntata, in cel mai scurt timp, la numarul unic 112!
Foto: adevarul.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email