Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Cresc taxele si impozitele la Iasi
Articol de Diana DumitriuNivelul taxelor si impozitelor locale pe acest an va inregistra o crestere usoara. In data de 27 decembrie 2012, a fost emisa ultima hotarare de Guvern- 1309, prin care se stabileste nivelul minimal al taxelor si impozitelor locale la nivelul intregii tari in conformitate cu Codul Fiscal. Pentru punerea in aplicare a Hotararii de Guvern consilierii locali vor trebui sa se reuneasca in cursul saptamanii viitoare pentru stabilirea noilor niveluri ale taxelor si impozitelor locale.
”Vor fi cresteri de taxe si impozite locale pentru apartamente, terenuri si cladiri, la nivelul acoperirii inflatiei pe ultimii 3 ani, asa cum spune Codul Fiscal. Pe celelalte tipuri de masa impozabila, precum autoturisme sau utilaje nu vor fi cresteri fata de nivelul aprobat in anul 2012. De asemenea se urmareste la nivelul tuturor compartimentelor care gestioneaza taxe si impozite sa le ajusteze la cuantumul minimal prevazut de hotararea de Guvern. Suntem obligati sa gestionam cu rapiditate aplicarea acestei HG pentru a putea declansa procedura de strangere a taxelor si impozitelor locale, motiv pentru care, inceperea colectarii taxelor si impozitelor locale nu va fi pe data de 7 ianuarie, asa cum s-a anuntat in mod initial, ci va fi in cursul saptamanii viitoare, imediat dupa sedinta de Consiliu Local. In acest caz nu va mai fi nevoie de dezbatere publica pentru ca hotararea a capatat caracter de urgenta fiind emisa in 28 decembrie cu aplicabilitate in 2013”, a spus viceprimarul Mihai Chirica.
Conform acestuia, municipalitatea a ales sa majoreze taxele si impozitele la nivelele minimale prevazute de Codul Fiscal. Vor fi modificate doar acele cuantumuri care nu sunt in conformitate cu nivelele minimale prevazute de lege.
” Celelalte raman constante, fara a le modifica. In principiu, valorile taxelor si impozitelor vor creste cu aproximativ cu un surplus de 3,5 milioane de lei la nivelul intregului buget de aproximativ 700 de milioane de lei, care inseamna la total buget pe care il estimam, mai putin de 0,5 la suta”, a spus Mihai Chirica.
Viceprimarul a exemplificat ca pentru un apartament cu o camera, cu o suprafata utila de circa 30 de metri patrati, cresterea ar putea fi in cuantum de circa 10 lei pe an, adica in zona A de la 70 la 71, in zona D de la 61 la 71. La un apartament cu doua camere, cu o suprafata utila de circa 45 de metri patrati, cresterea este in zona A de la 104 la 121 de lei, cu aproximativ 17 lei pe an, iar la zona D de la 91 la 106 lei pe an, de 15 lei. La un apartament cu 3 camere, cu o suprafata utila de 75 de metri patrati cresterea este in zona A de la 174 la 202 lei, cu aproximativ 28 de lei si in zona D de la 152 la 176 lei, de aporximativ 24 de lei.
”Cresterea este de aproximativ 16,5 la suta iar la alte taxe si impozite este de zero la suta. Pe ansamblul bugetului local, pe bugetul consolidat, cresterea este sub 0,5 la suta din aceste venituri suplimentare iar pe venituri proprii cresterea este sub 1,5 la suta. Sunt autoritati locale care au crescut peste cuantumul minimal prevazut de HG, dar noi ramanem raportati la acest cuantum care acopera indicele de inflatie. Legea impune ca o data la 3 ani sa se faca ajustarea taxelor. Fata de nivelele minimale emise prin HG, autoritatile locale pot creste taxele si impozitele pana in cuantum de 20 la suta”, a mai spus viceprimarul Mihai Chirica.
Foto: jurnalul.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email