De-a lungul timpului, alcoolul a fost considerat de catre nutritionisti drept o sursa de calorii "goale", adica ce nu contin nutrienti utile corpului, fiind considerat unul dintre factorii ce influenteaza cresterea in greutate. Recent, insa, un studiu efectuat in Spania arata ca persoanele care consuma vin in cantitati moderate se ingrasa mai putin decat populatia generala.
Obezitatea este considerata drept un factor de risc important ce conduce la o serie de boli cronice, iar oamenii de stiinta cauta noi cai de a preveni aceasta epidemie. In ultimele 4 decenii, consumul de alcool in tarile dezvoltate s-a dublat, iar un studiu publicat recent in SUA arata ca doua treimi dintre americani sunt supraponderali sau obezi.
Momentan, cercetatorii nu au descoperit daca alcoolul influenteaza in mod direct obezitatea, insa studiul efectuat de cercetatorii spanioli sugereaza ca da. Un gram de alcool este echivalentul a 7,1 kilocalorii, avand o densitate calorica ceva mai mica decat cea a grasimilor, dar mai mare decat cea a proteinelor si a carbohidratilor. Pentru majoritatea oamenilor, alcoolul reprezinta o sursa suplimentara de calorii, alaturi de mancarea zilnica, lucru ce poate contribui la cresterea in greutate.
In cadrul studiului efectuat de oamenii de stiinta spanioli, s-a observat ca in cazul persoanelor care consumau bere sau tarie, alcoolul contribuia la cresterea in greutate. Spre surprinderea cercetatorilor, participantii la studiu cu un consum moderat de vin (1-2 pahare pe zi) prezentau un ritm de ingrasare mai mic decat al populatiei generale. In cazul celor care beau mai mult de 3 pahare de vin, influenta alcoolului asupra cresterii in greutate era similara cu cea observata la consumatorii de bere sau tarie.
Cercetatorii nu stiu de ce persoanele cu un consum moderat de vin fac exceptie de la regula. "Este posibil ca bautorii de vin sa aiba, in general, o dieta mai sanatoasa", au speculat cercetatorii. Unii oameni de stiinta sugereaza ca vinul rosu ajuta anumite enzime sa produca un metabolism ridicat al celulelor din tesutul adipos. Altii sugereaza ca resveratrolul, componenta a vinului, ingreuneaza transformarea zaharurilor in grasime. Cercetatorii spanioli afirma ca numarul mare de antioxidanti existenti in vin ar putea reduce inflamatia asociata obezitatii.
Studiul a fost efectuat pe 9.318 persoane, fiind publicat in editia din august a jurnalului Nutrition.
In ciuda rezultatelor, oamenii de stiinta nu recomanda oamenilor sa consume vin. "Daca beti alcool, atunci cel mai bine este sa beti vin. Dar in niciun caz nu recomandam oamenilor sa inceapa sa bea vin pentru a-si mentine silueta", a afirmat Carmen Sayon-Orea, conducatorul studiului. (descopera.ro)
Tag-uri:
De-a lungul timpului, alcoolul a fost considerat de catre nutritionisti drept o sursa de calorii "goale", adica ce nu contin nutrienti utile corpului, fiind considerat unul dintre factorii ce influenteaza cresterea in greutate. Recent, insa, un studiu efectuat in Spania arata ca persoanele care consuma vin in cantitati moderate se ingrasa mai putin decat populatia generala.
,
Obezitatea este considerata drept un factor de risc important ce conduce la o serie de boli cronice, iar oamenii de stiinta cauta noi cai de a preveni aceasta epidemie. In ultimele 4 decenii, consumul de alcool in tarile dezvoltate s-a dublat, iar un studiu publicat recent in SUA arata ca doua treimi dintre americani sunt supraponderali sau obezi.
Momentan, cercetatorii nu au descoperit daca alcoolul influenteaza in mod direct obezitatea, insa studiul efectuat de cercetatorii spanioli sugereaza ca da. Un gram de alcool este echivalentul a 7,1 kilocalorii, avand o densitate calorica ceva mai mica decat cea a grasimilor, dar mai mare decat cea a proteinelor si a carbohidratilor. Pentru majoritatea oamenilor, alcoolul reprezinta o sursa suplimentara de calorii, alaturi de mancarea zilnica, lucru ce poate contribui la cresterea in greutate.
In cadrul studiului efectuat de oamenii de stiinta spanioli, s-a observat ca in cazul persoanelor care consumau bere sau tarie, alcoolul contribuia la cresterea in greutate. Spre surprinderea cercetatorilor, participantii la studiu cu un consum moderat de vin (1-2 pahare pe zi) prezentau un ritm de ingrasare mai mic decat al populatiei generale. In cazul celor care beau mai mult de 3 pahare de vin, influenta alcoolului asupra cresterii in greutate era similara cu cea observata la consumatorii de bere sau tarie.
Cercetatorii nu stiu de ce persoanele cu un consum moderat de vin fac exceptie de la regula. "Este posibil ca bautorii de vin sa aiba, in general, o dieta mai sanatoasa", au speculat cercetatorii. Unii oameni de stiinta sugereaza ca vinul rosu ajuta anumite enzime sa produca un metabolism ridicat al celulelor din tesutul adipos. Altii sugereaza ca resveratrolul, componenta a vinului, ingreuneaza transformarea zaharurilor in grasime. Cercetatorii spanioli afirma ca numarul mare de antioxidanti existenti in vin ar putea reduce inflamatia asociata obezitatii.
Studiul a fost efectuat pe 9.318 persoane, fiind publicat in editia din august a jurnalului Nutrition.
In ciuda rezultatelor, oamenii de stiinta nu recomanda oamenilor sa consume vin. "Daca beti alcool, atunci cel mai bine este sa beti vin. Dar in niciun caz nu recomandam oamenilor sa inceapa sa bea vin pentru a-si mentine silueta", a afirmat Carmen Sayon-Orea, conducatorul studiului. (descopera.ro)
" title="Stiri despre
Obezitatea este considerata drept un factor de risc important ce conduce la o serie de boli cronice, iar oamenii de stiinta cauta noi cai de a preveni aceasta epidemie. In ultimele 4 decenii, consumul de alcool in tarile dezvoltate s-a dublat, iar un studiu publicat recent in SUA arata ca doua treimi dintre americani sunt supraponderali sau obezi.
Momentan, cercetatorii nu au descoperit daca alcoolul influenteaza in mod direct obezitatea, insa studiul efectuat de cercetatorii spanioli sugereaza ca da. Un gram de alcool este echivalentul a 7,1 kilocalorii, avand o densitate calorica ceva mai mica decat cea a grasimilor, dar mai mare decat cea a proteinelor si a carbohidratilor. Pentru majoritatea oamenilor, alcoolul reprezinta o sursa suplimentara de calorii, alaturi de mancarea zilnica, lucru ce poate contribui la cresterea in greutate.
In cadrul studiului efectuat de oamenii de stiinta spanioli, s-a observat ca in cazul persoanelor care consumau bere sau tarie, alcoolul contribuia la cresterea in greutate. Spre surprinderea cercetatorilor, participantii la studiu cu un consum moderat de vin (1-2 pahare pe zi) prezentau un ritm de ingrasare mai mic decat al populatiei generale. In cazul celor care beau mai mult de 3 pahare de vin, influenta alcoolului asupra cresterii in greutate era similara cu cea observata la consumatorii de bere sau tarie.
Cercetatorii nu stiu de ce persoanele cu un consum moderat de vin fac exceptie de la regula. "Este posibil ca bautorii de vin sa aiba, in general, o dieta mai sanatoasa", au speculat cercetatorii. Unii oameni de stiinta sugereaza ca vinul rosu ajuta anumite enzime sa produca un metabolism ridicat al celulelor din tesutul adipos. Altii sugereaza ca resveratrolul, componenta a vinului, ingreuneaza transformarea zaharurilor in grasime. Cercetatorii spanioli afirma ca numarul mare de antioxidanti existenti in vin ar putea reduce inflamatia asociata obezitatii.
Studiul a fost efectuat pe 9.318 persoane, fiind publicat in editia din august a jurnalului Nutrition.
In ciuda rezultatelor, oamenii de stiinta nu recomanda oamenilor sa consume vin. "Daca beti alcool, atunci cel mai bine este sa beti vin. Dar in niciun caz nu recomandam oamenilor sa inceapa sa bea vin pentru a-si mentine silueta", a afirmat Carmen Sayon-Orea, conducatorul studiului. (descopera.ro)
">
Obezitatea este considerata drept un factor de risc important ce conduce la o serie de boli cronice, iar oamenii de stiinta cauta noi cai de a preveni aceasta epidemie. In ultimele 4 decenii, consumul de alcool in tarile dezvoltate s-a dublat, iar un studiu publicat recent in SUA arata ca doua treimi dintre americani sunt supraponderali sau obezi.
Momentan, cercetatorii nu au descoperit daca alcoolul influenteaza in mod direct obezitatea, insa studiul efectuat de cercetatorii spanioli sugereaza ca da. Un gram de alcool este echivalentul a 7,1 kilocalorii, avand o densitate calorica ceva mai mica decat cea a grasimilor, dar mai mare decat cea a proteinelor si a carbohidratilor. Pentru majoritatea oamenilor, alcoolul reprezinta o sursa suplimentara de calorii, alaturi de mancarea zilnica, lucru ce poate contribui la cresterea in greutate.
In cadrul studiului efectuat de oamenii de stiinta spanioli, s-a observat ca in cazul persoanelor care consumau bere sau tarie, alcoolul contribuia la cresterea in greutate. Spre surprinderea cercetatorilor, participantii la studiu cu un consum moderat de vin (1-2 pahare pe zi) prezentau un ritm de ingrasare mai mic decat al populatiei generale. In cazul celor care beau mai mult de 3 pahare de vin, influenta alcoolului asupra cresterii in greutate era similara cu cea observata la consumatorii de bere sau tarie.
Cercetatorii nu stiu de ce persoanele cu un consum moderat de vin fac exceptie de la regula. "Este posibil ca bautorii de vin sa aiba, in general, o dieta mai sanatoasa", au speculat cercetatorii. Unii oameni de stiinta sugereaza ca vinul rosu ajuta anumite enzime sa produca un metabolism ridicat al celulelor din tesutul adipos. Altii sugereaza ca resveratrolul, componenta a vinului, ingreuneaza transformarea zaharurilor in grasime. Cercetatorii spanioli afirma ca numarul mare de antioxidanti existenti in vin ar putea reduce inflamatia asociata obezitatii.
Studiul a fost efectuat pe 9.318 persoane, fiind publicat in editia din august a jurnalului Nutrition.
In ciuda rezultatelor, oamenii de stiinta nu recomanda oamenilor sa consume vin. "Daca beti alcool, atunci cel mai bine este sa beti vin. Dar in niciun caz nu recomandam oamenilor sa inceapa sa bea vin pentru a-si mentine silueta", a afirmat Carmen Sayon-Orea, conducatorul studiului. (descopera.ro)