Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Consiliul Judetean e la un pas de finantarea europeana pentru proiectul „Sistemul de management integrat al deseurilor” (VIDEO)
Articol de Alexandra StefanescuProiectul Major „Sistem de management integrat al deseurilor in Judetul Iasi”, demarat in 2008, a ajuns la etapa semnarii contractului de finantare. Aplicatia de finantare impreuna cu documentele suport au fost finalizate, iar Ministerul Mediului si Padurilor a constatat conformitatea acesteia cu cerintele europene si a transmis-o la inceputul acestei luni spre aprobare Comisiei Europene.
In acest sens astazi a fost organizata o conferinta de presa. La eveniment au participat Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Boeru, Presedintele SC Romair Consulting LTD Bucuresti, firma care asigura asistenta tehnica a proiectului, Anca Bostan, Directorul Organismul Intermediar Programului Operational Sectorial – Mediu Bacau, Laura Pastravanu, Managerul proiectului, precum si intreaga Unitate de Implementare a Proiectului.
„Speram ca pana la sarbatorile de Craciun sa semnam contractul de finantare cu Ministerul Mediului si Padurilor, institutia care gestioneaza Programul Operational Sectorial - Mediu 2007-2013. Valoarea totala a proiectului este de aproape 70 milioane euro, din care circa 50 milioane euro reprezinta finantarea nerambursabila. Contributia Judetului Iasi de 19,3 milioane euro va fi asigurata de Consiliul Judetean Iasi, beneficiarul proiectului, din care aproape 12 milioane euro reprezinta TVA recuperabila de la bugetul de stat. Durata de implementare a proiectului este de 34 de luni”, a declarat Cristian Adomnitei.
Scopul proiectului este reprezentat de completarea infrastructurii si a echipamentelor existente cu investitii care sa conduca la asigurarea unui sistem de management integrat al deseurilor la nivel de judet, prin care se va realiza atingerea standardelor minime pentru conformarea cu cerintele legislative ale Uniunii Europene referitoare la sectorul de mediu, precum si respectarea angajamentelor Romaniei asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.
Prin implementarea SMID in Judetul Iasi se doreste realizarea urmatoarele obiective:
- 100% rata de acoperire cu servicii de salubritate oferite de operatori autorizati;
- Cresterea gradului de reciclare al deseurilor de ambalaje;
- Reducerea cantitatii de deseu biodegradabil depozitat
- Inchiderea depozitelor urbane neconforme.
SMID cuprinde urmatoarele obiective de investitii:
- Pubele si containere pentru colectarea deseurilor in judetul Iasi;
- Vehicule de lung curier pentru transportarea deseurilor la facilitati;
- Statii de transfer: Baltati si Ruginoasa;
- Statii de sortare: Ruginoasa (statie noua) si Tutora (finalizarea statiei existente si construirea unei statii noi);
- Statie de compostare: Tutora;
- Statie de Tratare Mecano-Biologica (MBT): Tutora;
- Construirea subcompartimentului 3 al Depozitului ecologic Tutora;
- Inchiderea depozitelor neconforme : Pascani - Valea Seaca, Targu Frumos – Adancata, Harlau si Tomesti.
In cadrul proiectului au fost finalizate documentatiile de atribuire pentru toate cele 9 contracte de achizitie publica din cadrul proiectului (4 contracte de lucrari, 1 contract de furnizare echipamente de colectare si transfer, 4 contracte servicii de asistenta tehnica si audit financiar), pentru 7 dintre acestea se vor lansa procedurile de achizitie publica in cursul acestei luni.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email