Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Consiliul Judetean Iasi va semna contractul de finantare pentru proiectul „Reabilitarea Manastirii Golia – Etapa II”
Articol de Alexandra StefanescuSaptamana aceasta Proiectul „Reabilitarea Manastirii Golia – Etapa II” a fost declarat acceptat si va beneficia de asistenta financiara nerambursabila in valoare de aproximativ 25 milioane lei. Decizia a fost luata in urma finalizarii procesului de evaluare tehnica si financiara si ca urmare a vizitei pe teren a organismelor de resort (reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Coordonatorului Pol de Crestere Iasi). Ca si in prima etapa, Proiectul va fi implementat de catre Consiliul Judetean Iasi in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi.
„In cel mai scurt timp vom semna contractul de finantare aferent proiectului, care va completa lucrarile deja realizate la Manastirea Golia. Acest proiect are rolul de a reda maretia bisericii manastirii si de a reface strazile si zona pietonala din proximitatea monumentului. Imi doresc sa implementam mai multe proiecte care sa puna in valoare frumusetea Judetului Iasi, iar proiectul de reabilitare a Manastirii Golia este un exemplu in acest sens. Valoarea proiectului a fost recunoscuta inclusiv de Uniunea Europena, proiectul primind, in 2012, Premiul Europa Nostra la categoria “Conservare” ”, a declarat Cristian ADOMNITEI, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.
Valoarea totala a proiectului „Reabilitarea Manastirii Golia - Etapa II” este de 25 milioane lei. Partea de cofinantare necesara desfasurarii proiectului va fi asigurata de Consiliul Judetean Iasi si Primaria Municipiului Iasi (valoarea aferenta Judetului Iasi: 15,9 milioane lei; valoarea aferenta Municipiului Iasi: 9,1 milioane lei). Atat in perioada investitionala, cat si in cea operationala resursele financiare ale proiectului vor fi asigurate prin alocari bugetare anuale prin bugetele celor doua institutii. Conform Acordului de parteneriat, partile se obliga sa asigure, in mod solidar, resursele financiare necesare implementarii optime a proiectului in conditiile rambursarii ulterioare a cheltuielilor eligibile conform cererii de finantare.
Proiectul va fi finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere, domeniul major de interventie 1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul Poli de crestere si are o durata de implementare de 22 de luni.
Prin proiect se doreste restaurarea picturii interioare pe o suprafata de aproape 2.500 metri patrati si realizarea iluminatului arhitectural si ornamental. Solutia de restaurare cuprinde:
- Indepartarea picturilor suprapuse peste stratul original;
- Indepartarea mecanica a suprapunerilor de mortare;
- Indepartarea saraturilor prin solubilizare si retinere prin compresie;
- Chituirea lacunelor;
- Indepartarea interventiilor de conservare si a depunerilor;
- Refacerea patinei conform normelor.
In acelasi timp, proiectul prevede reabilitarea strazilor – George Enescu, Golia, stradela Armeana, refacerea de trotuare, reabilitarea grup sanitar din zona Targu Cucu (dotare adecvata pentru persoanele cu dizabilitati), amenajarea spatiului verde in zona grupului sanitar in zona strazii Sararie si montarea unei cabine de paza in parcarea din Bulevardul Independentei.
Manastirea Golia se afla in patrimoniul Consiliului Judetean Iasi incepand cu anul 2005, odata cu depunerea primului proiect de reabilitare.
La mijlocul anului trecut, Proiectul „Reabilitarea si dezvoltarea turistica a Ansamblului monument istoric Manastirea Golia” – Iasi a primit premiul Organizatiei Europa Nostra, la categoria „Conservare”, fiind selectat din 226 de candidaturi, din 31 de tari europene. Manastirea Golia este singurul monument din tara care a fost nominalizat si a primit acest premiu, in anul 2012.
Proiectul „Reabilitarea si dezvoltarea turistica a Ansamblului monument istoric Manastirea Golia” – Iasi a avut o valoare totala a 6,13 milioane de euro. Lucrarile au durat 29 luni si au vizat consolidarea ansamblului monument istoric (Biserica, Turn intrare, Ziduri de incinta, Turnuri de colt, Casa Ion Creanga, Cismea), reabilitarea retelelor electrice, lucrari in interiorul incintei, lucrari de iluminat arhitectural, reabilitarea infrastructurii de acces (0,990 km cale simpla de rulare tramvai, 0,3 km din strada Cuza Voda, trotuare, alei pietonale, parcare, spatii verzi), reabilitarea retelelor de apa si canalizare, investitii in infrastructura turistica, respectiv infiintarea Asociatiei „Centrul de Promovare Turistica” Iasi.
Foto: infoturism-moldova.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email