ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-06-2013, ora 11:03

Consiliul Judetean Iasi a organizat cel mai important eveniment transfrontalier de la granita de est a Uniunii Europene

Articol de Alexandra Stefanescu

La inceputul acestei saptamani Iasul a gazduit Forumul Economic al Euroregiunii Siret – Prut – Nistru. Consiliul Judetean Iasi si Euroregiunea Siret-Prut-Nistru au organizat, pentru prima data in Romania, un Forum economic transfrontalier dedicat companiilor si administratiilor publice de la granita de Est a Uniunii Europene.

Din punct de vedere istoric si cultural, Ucraina si Republica Moldova sunt parte a Europei. Mai ramane sa se rezolve aspectul politic. Imi doresc din tot sufletul ca la Summitul de la Vilnius, din aceasta toamna, aceste doua tari sa primeasca vestea buna a semnarii unui acord de asociere cu Uniunea Europeana. Alaturi de companii, cei mai importanti lideri politici si administrativi de la granita de Est a Uniunii Europene au fost prezenti la Forumul organizat la Iasi. Niciodata nu au fost fost atat de multi lideri din Republica Moldova si Ucraina in orasul nostru, la aceeasi masa, pentru a dezvolta proiecte de interes comun. Iasul a demonstrat ca este o poarta de acces intre Est si Vest”, a declarat Cristian ADOMNITEI, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Deschiderea oficiala a Forumului Economic al Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, eveniment care s-a desfasurat la Centrul Expozitional „Moldova”, a avut loc ieri, 17 iunie, la aceasta participand si delegatia membrilor Comisiei CIVEX a Comitetului Regiunilor. In cea de-a doua zi a evenimentului au avut loc prezentari ale oportunitatilor de cooperare transfrontaliera in viziunea administratiilor regionale si locale din Republica Moldova, Romania, Ucraina (regiunile Cernauti, Odessa, Vinitsa), Euroregiunile Karelia, Nistru, Siret-Prut-Nistru. Ziua a continuat cu prezentari ale companiilor prezente si s-a incheiat cu un eveniment business-to-business, prin care cele peste o suta de firme din Ucraina si Republica Moldova au putut intra in contact. Forumul se va incheia maine, 19 iunie, cu o vizita de studiu a delegatiilor din strainatate la mai multe obiective din Iasi.

Dupa finalizarea programului de la Centrul Expozitional, delegatiile administrative din Ucraina si Moldova au avut intrevederi cu toata conducerea Consiliului Judetean Iasi, la Palatul Administrativ al Judetului. Cu aceasta ocazie s-au stabilit actiuni punctuale pentru viitorul apropiat intre Judetul Iasi si unitatile administrativ-teritoriale prezente la Forum. Conducerea Judetului Iasi a avut o intrevedere si cu reprezentantii landului german Sachsen – Anhalt, land cu care Judetul Iasi are relatii de colaborare de mai multi ani.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii