A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832080.542.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Confruntarea cetelor de mascati de la Ruginoasa, fara incidente. Participantii au renuntat la bate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
31-12-2014, ora 10:21

Confruntarea cetelor de mascati de la Ruginoasa, fara incidente. Participantii au renuntat la bate

Articol de Cristian Amariei
Peste o mie de localnici din comuna ieseana Ruginoasa s-au adunat, miercuri, in centrul localitatii, pentru a asista la traditionala confruntare intre cetele de mascati, pentru prima data in ultimii ani participantii renuntand la bate, lanturi si biciuri.

Purtatorul de cuvant al Gruparii de Jandarmi Bacau, Marius Taranu, a declarat pentru Mediafax ca tinerii din Ruginoasa au inceput sa se adune inca de la ora 5.30, in mai multe zone din comuna, dupa care au pornit spre centrul localitatii, unde in fiecare an are loc traditionala bataie cu batele intre cetele rivale.

Potrivit lui Taranu, participantii nu au avut asupra lor bate, lanturi sau biciuri, fiind pentru prima data in ultimii ani cand satenii au renuntat la obiectele cu care sa se loveasca intre ei.

"Satenii s-au adunat in jurul orei 5.30 in trei puncte din comuna, Rediu, Dumbravita si Bugioaia, dupa care au pornit spre locul de intalnire. Participantii au purtat costumatia specifica, dar nu au mai avut bate, lanturi sau biciuri asupra lor, ca in alti ani. Nu am avut niciun incident si nu a fost nevoie sa intervenim. Oamenii s-au indreptat catre primarie, unde l-au urat pe primar. Dupa ora 8.30, membrii celor doua grupuri au inceput sa se disperseze”, a declarat purtatorul de cuvant al Gruparii de Jandarmi Bacau, unitate care a asigurat ordinea publica la acest eveniment.

In zona au fost mobilizati peste o suta de jandarmi si politisti, iar la confruntarea cetelor de mascati au asistat peste o mie de persoane.

In ultimele zile, reprezentanti ai Politiei si ai Jandarmeriei au mers la Ruginoasa si au discutat cu satenii, pentru a-i convinge sa renunte la batele folosite in traditionala confruntare din ultima zi a anului. Marti, conducerea Politiei Judetene Iasi a avertizat ca portul ilegal de arme albe, vatamarea corporala si blocarea drumurilor publice constituie fapte cu caracter penal care pot fi sanctionate inclusiv cu inchisoarea.

O parte din satenii din Ruginoasa s-au aratat nemultumiti ca autoritatile interzic bataia intre cetele de mascati, oprind astfel traditia care se respecta de zeci de ani in comuna.

Nici anul trecut traditionala bataie cu batele intre cetele de mascati de la Ruginoasa, judetul Iasi, nu a mai avut loc, jandarmii impiedicandu-i pe membrii celor doua tabere sa ajunga fata in fata si sa se loveasca reciproc.

Bataia care se desfasoara in fiecare an in 31 decembrie la Ruginoasa, intre "Deleni" si "Valeni", are ca scop stabilirea ierarhiei in comuna pentru anul urmator intre tinerii din localitate. Potrivit traditiei, castigatorii bataliei au dreptul de a organiza balurile din sat, dar si de a solicita intalniri cu fetele nemaritate.

Cu trei ani in urma, in 31 decembrie, patru persoane au fost ranite, in urma confruntarii cetelor rivale de mascati din Ruginoasa.

In urma cu sase ani, confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascatii, dar si localnicii atacand fortele de ordine si existand cativa raniti.

Sursa: mediafax.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii