ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
03-06-2013, ora 06:23

Conferinta nationala la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi

Articol de Madalina Irimia

Universitatea “AlexandruIoan Cuza” din Iasi anunta organizarea Conferintei Nationale de Diseminare a rezultatelor proiectului Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare (SCAN), ID 61264, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, avand o valoare nerambursabila de aproximativ 5milioane de Euro, pe data de 03.06.2013, incepand cu ora 09:00, in Aula Mihai Eminescu din cadrul Universitatii “AlexandruIoanCuza”.

Proiectul „Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare- SCAN”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU 2007 – 2013, se deruleaza pe parcursul a trei ani (01 august 2010 –31 iulie2013) si este implementat de Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, in parteneriat cu VIA University College Danemarca, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, Inspectoratul Scolar Judetean Botosani, Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, Inspectoratul Scolar Judetean Mures si Inspectoratul Scolar Judetean Braila. Proiectul se inscrie in Axa prioritara 2 "Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii", Domeniul major de interventie 2.2 "Prevenirea si corectarea parasirii timpurii a scolii.

Proiectul a fost centrat pe activitati de reintegrare a elevilor aflati in abandon sau risc de abandon scolar, respectand principiul egalitatii de sanse, de gen si al dezvoltarii durabile. In toate cele sase judete partenere, cei 1106 de elevi selectati ca beneficiari ai proiectului au fost organizati in clase-pilot (24 clase a IX-a si14clase a XI-a). Echipele pedagogice ale acestor clase au organizat si desfasurat activitati de tip after si outdoor school menite sa asigure dezvoltarea elevilor atat sub raportul performantei scolare cat si al abilitatilor sociale.

Programul „scoala dupa scoala” a inclus actiuni de invatare a limbilor straine, de TIC, de educatie social si de voluntariat. Beneficiarii – elevi si parinti– au avut acces la servicii de consiliere – in sesiuni individuale si de grup – in vederea cresterii stimei de sine, a valorificarii potentialului creative si a constientizarii locului scolii pentru fiecare persoana, grup, comunitate.

Prin programe de tip „a doua sansa” au fost acordate 90 de burse cursantilor din Iasi, Vaslui si Braila – parinti care nu au studiile obligatorii finalizate. Pentru facilitarea accesului pe piata muncii, au fost infiintate si autorizate la Iasi, Vaslui si Sighetu-Marmatiei trei centre de evaluare si certificare a competentelor profesionale dobandite prin informal si non formal.

Evolutia elevilor beneficiariai proiectului Salvati Copiii de Abandon si Neintegrare – SCAN este continuu inregistrata, monitorizata si ameliorata cu ajutorul PEI - Plan educational individualizat, instrument innovator elaborat de echipa de experti SCAN, instrument care se adreseaza profesorilor, elevilor si parintilor.

In vederea dezvoltarii capacitatii profesionale a personalului implicat in prevenirea si combaterea abandonului scolar, 624 de cadre didactice au participat la programele de formare realizate de profesori de la Universitatea „AlexandruIoanCuza” din Iasi, VIA University College Danemarca: Outdoor Education/Educatia dincolo de scoala, Strategii de educatie non formala, Strategii motivationale si managementul stresului si Tehnologia informatiei si comunicarii.

Vizitele de studiu ale membrilor echipei de implementare la partenerul transnational VIA University College din Danemarca, precum si ale colegilor danezi in Romania, au fundamentat studiul comparativ, pornind de la cunoasterea celor doua sisteme de invatamant ale celor doua tari si a strategiilor utilizate in prevenirea si corectarea fenomenului de abandon scolar.

Experientele proiectului au fost sintetizate in doua volume: Ghid de bunepractici si 4D in educatie adresate tuturor categoriilor de specialisti implicati in prevenirea si corectarea abandonului scolar.

     
Tag-uri: conferinta, UAIC, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii