ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-10-2012, ora 16:42

Comunitatea parintilor de copii cu autism respinge mesajul campaniei “Uraste-ti baietelul!” si cere forurilor competente interzicerea lui si sanctionarea companiilor responsabile

Articol de Alexandra Stefanescu

Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) si Centrul de Resurse Juridce (CJR) dezaproba cu hotarare campania “Uraste!” (www.uraste.ro ), prin care firma Secom promoveaza un produs distribuit in farmacii. Mesajul campaniei “Uraste!” este unul total discriminatoriu atat la adresa copiilor cu autism si a parintilor lor, cat si la adresa unor categorii de persoane care sufera de afectiuni psihice (ex.: Alzheimer). Mesajul instiga totodata la ura fata de persoanele vulnerabile, iar in cazul copiilor cu autism chiar promoveaza ideea ca ura parintelui fata de copil este normala: “Uraste-ti baietelul care a devenit de nestapanit. Uraste-ti baietelul care niciodata nu vrea sa stea locului si nici nu te asculta. Uraste-ti baietelul care se enerveaza din nimic si se poarta urat cu ceilalti.”

Noi, organizatiile semnatare, ne manifestam indignarea fata de faptul ca firma Secom si agentia de publicitate au ales acest gen de mesaj, si ne dezicem total de felul in care sunt prezentate situatia si trairile parintilor de copii cu autism. Mesajul, nedocumentat, induce in grava eroare publicul cu privire la persoanele cu autism, dezinformand si promovand discriminarea.

Totodata, ne manifestam ingrijorarea ca, speculand situatii si greutati ale familiilor in care exista persoane cu autism, produsul promovat de firma Secom, prezentat ca solutie curativa, ar putea fi considerat de public chiar un produs omologat si demonstrat stiintific ca avand rezultate pentru ameliorarea conditiei medicale a copiilor afectati de tulburari din spectrul autismului: „Ajuta-ti baietelul sa devina fiul pe care ti l-ai dorit dintotdeauna.”

Cerem firmei SECOM sa opreasca imediat orice difuzare a spotului http://uraste.ro/video/video-baietel/ si, de asemenea, sa inceteze expunerea in farmacii a oricarui material publicitar din aceasta campanie! Cerem Secom sa prezinte scuze publice tuturor celor pe care mesajul campaniei ii afecteaza si prejudiciaza”, anunta organizatiile semnatare.

FEDRA si CJR cere, in egala masura, forurilor competente, sa sanctioneze firma SECOM pentru instigare la ura si discriminare. Atragem atentia asupra faptului ca producerea sau difuzarea de mesaje discriminatorii la adresa persoanelor cu probleme de sanatate mintala sau cu dizabilitati intelectuale intra sub incidenta prevederilor Conventiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, Ordonantei nr. 137 din 31 august 2000 (republicata) privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si a art. 317 din Codul Penal (“Instigarea la ura pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda”).

     
Tag-uri: autism, reclama, campanie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  31.05.2017 16:32

wh0cd5749776 atenolol

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii