STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
14-12-2015, ora 08:22
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Comune din Iasi, populate doar de hartie. Zeci de mii de cetateni moldoveni si-au facut carti de identitate in aceste localitati
Articol de Cristian Amariei In cativa ani, mai multe sate si comune de la granita cu Republica Moldova si-au dublat populatia. E o crestere care se vede insa doar in statistici. Zeci de mii de cetateni moldoveni si-au facut carti de identitate in satele din Iasi, dar nu au locuit nicio zi acolo.
Indiferent cum se numeste localitatea, chiar daca e cel mai sarac sau izolat catun din Romania, pentru moldovenii de peste Prut care au obtinut si cetatenie romana, o adresa de domiciliu in Uniunea Europeana inseamna o viata noua. In Mosna, comuna aflata la 50 de kilometri de Iasi si 70 de granita cu Republica Moldova, populatia a crescut din 2013 cu o suta de locuitori pe zi.
Georgel Popa, primarul comunei Mosna: „In acest moment comuna noastra are in jur de 9.000 de locuitori. Facand o comparatie cu vechea structura de populatie si numar de locuitori pe care ii aveam acum 2 ani, noi suntem circa 2.000-2100. Diferenta o reprezinta cetatenii luati in spatiu de origine basarabeana”.
80% dintre cei 60.000 de cetateni moldoveni care in ultimii doi-trei si-au facut acte romanesti au ales zonele rurale, pentru ca formalitatile merg mai repede. La Iasi, lista de asteptare este plina pana in februarie 2016.
Renata Marin, director Directiei de Evidenta Populatiei Iasi: „Faptul ca la noi dureaza atat de mult, ca timp, iar ei in general se grabesc pentru ceva anume, atunci au preferat sa mearga in alte parti si s-au orientat catre celelalte comune, celelalte servicii de evidenta persoanelor din judetul Iasi”.
Asa se face ca sute de localnici din satele de la granita au devenit, in acte, gazde pentru moldovenii de peste Prut.
Mihai Irimia, primar Raducaneni: „In anul 2013, in luna august a inceput la noi fenomenul asa zis al moldovenilor incetateniti in Romania. Ce m-a deranjat a fost faptul ca ei se foloseau de noi numai pentru obtinerea acestui act de identitate”.
Pana si angajati din administratia locala au fost de acord sa-i ia in spatiu, cum se spune, pe noii compatrioti.
Vasile Romanescu, angajat al Primariei Grajduri: „Ei si-au facut buletinul si au plecat in lumea lor. Ce stiu eu cine sunt, ce sunt, cum sunt, ce fac ei? Nu mai am eu treaba cu ei”.
In comuna Grajduri populatia s-a triplat, dar numai in documentele de la Evidenta Populatiei. Pe ulitele satelor nu i-a zarit nimeni.
Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri: „Toate ar fi bune si frumoase daca lucrurile ar merge la modul corect. Sa stim efectiv unde locuiesc acesti cetateni ca sa putem solicita sa respecte legea. Ma refer in principal la numite amenzi, taxele pe masini. Chiar deja au inceput sa soseasca din Uniunea Europeana si noi efectiv nu stim unde sa ne adresam, unde sa-i gasim”.
Mai bine de 10% dintre cei peste 450.000 de moldoveni care au si cetatenie romana au domiciliul din buletin intr-o localitate din Iasi.
Sursa: digi24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email