A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727673264.8881.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Comoara din biblioteca UMF Iasi. Medicina de acum o jumatate de veac
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
09-12-2014, ora 15:09

Comoara din biblioteca UMF Iasi. Medicina de acum o jumatate de veac

Articol de Cristian Amariei
Biblioteca Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi ascunde o comoara! Peste o suta de carti vechi si rare stau pe rafturile din cladirea Institului de Anatomie. Au si mai mult de patru secole de cand au fost scrise si sunt in editie limitata - cel mult 1.500 in lume. Specialistii spun ca unele volume valoreaza si zeci de mii de euro. Ca orice lucru de pret, acestea sunt pazite cu sfintenie si pot fi vazute de public doar in cadrul unor evenimente deosebite.

”Aici avem cea mai valoroasa carte romaneasca. Este vorba de o carte a autorului Nicolae Chiriacopol, aparuta la Iasi in 1827. Este scrisa cu litere chirilice. Este o carte adresata tinerelor mame si se intituleaza "12 invataturi folositoare pentru tinerele mame",” explica Ovidiu Balan, muzeograf.

Iar aceasta este doar una dintre cartile care se afla pe rafturile bibliotecii de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi pe care medicii si colectionarii le considera comori nepretuite. Cea mai veche carte a bibliotecii are 407 ani si a fost tiparita la Frankfurt.

”Este vorba de o carte din 1607. Ea este in limba latina si se numeste „Unicul TOM de raspunsuri si intrebari medicale". Este o carte de medicina, o carte foarte utila pentru toti medicii din acea vreme,” a adaugat muzeograful.

Volumele sunt tinute sub cheie, la o temperatura si la o umiditate constanta. Nu sunt accesibile publicului de teama ca se vor distruge.Pot fi totusi admirate de studentii medicinisti.

”Pozele, imaginile sunt foarte conservate, s-au conservat foarte bine. Mi se par diferite. Acum, noi, tinerii, ne uitam mai mult in fata calculatorului si nu vedem aceste exemplare unice,” spune Alexandra Amariei, studenta.

Ovidiu Balan, muzeograf: Multe biblioteci chiar au scanat cartea veche cu scannere speciale si au pus-o online. Avem si noi un scanner performant si ne-am propus incetul cu incetul sa scanam si operatiunea este in desfasurare.”

Biblioteca Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi dateaza din anul 1882.

Sursa: digi24.ro
Foto: biblio.umfiasi.ro
     
Tag-uri: iasi, umf, bilblioteca
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii