ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
03-06-2014, ora 15:16

Comisia speciala de ordonare a vegetatiei de la nivelul Primariei si-a inceput activitatea

Articol de Cristian Amariei

Primarul Gheorghe Nichita a avut marti, 3 iunie, o prima intalnire cu membrii Comisiei speciale de ordonare a vegetatiei in municipiul Iasi.

Comisia, care a fost infiintata la initiativa edilului-sef, este formata din experti din mediul academic si este compusa din ing. Ionel Lupu (Asociatia Dendro-Ornamentala „Anastasie Fatu” Iasi) - din partea Academiei Romane, ing. Viorel Hanganu - din partea Gradinii Botanice din Iasi, precum si prof.univ.dr. Viorica Iacob - din partea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad”. De asemenea, la aceasta prima intalnire au mai fost prezenti viceprimarul Mihai Chirica, Luminita Salceanu, director al SC Servicii Publice Municipale SA, precum si reprezentantii conducerii Directiei Tehnice din cadrul Primariei.

Aceasta Comisie este functionala, activitatea ei urmand sa se desfasoare pe mai multe paliere. In primul rand, Comisia va evalua, va analiza si va putea oferi solutii profesioniste privind intretinerea spatiilor verzi din Iasi. Aici am in vedere operatiunile de fasonari, toaletari si inlocuire a vegetatiei, acolo unde situatia o impune. De asemenea, Comisia ne va sprijini in identificarea de tratamente ale arborilor care sunt identificati ca fiind bolnavi. In al doilea rand, Comisia va oferi consultanta municipalitatii in ceea ce priveste impactul de mediu, peisagistica si dendrologie pentru toate proiectele pe care le avem in derulare. Spre exemplu, am nevoie de sfaturile specialistilor in privinta vegetatiei care va fi plantata pe esplanada Mimoza din Pacurari. Acolo avem deja un proiect in derulare si sunt sigur ca membrii Comisiei ne vor ajuta sa gasim solutia optima atat din punct de vedere peisagistic, cat si in ceea ce priveste speciile de arbori si vegetatie care vor fi plantate in zona respectiva”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Edilul-sef a mai precizat ca expertii din cadrul Comisiei isi vor exprima punctele de vedere cu privire la proiectele viitoare pe care municipalitatea le are in vedere.

Trebuie ca acesti specialisti, impreuna si cu alti experti din cadrul Universitatii de Agronomie, al Gradinii Botanice si a altor institutii sa ne poata ajuta, cu opinii pertinente privind impactul de mediu, atunci cand pregatim proiectele noastre viitoare”, a mai afirmat Gheorghe Nichita.

Un prim subiect discutat a fost cel legat de starea de sanatate a „Plopilor fara sot”. Cei trei specialisti s-au exprimat cu privire la primele interventii care trebuie facute pentru a-i putea salva.

Cei trei specialisti au recomandat sa fie demarat un tratament la “Plopii fara sot”, acestia fiind infestati de o ciuperca ce poate fi combatuta prin injectare de solutii. Tratamentul se va repeta peste 3 luni, urmand ca la un an de la ultima interventie tratamentul sa fie reluat. Speram sa nu avem fenomene meteo extreme pe durata tratamentului, iar “Plopii fara sot” sa poata fi salvati”, a declarat edilul-sef.

Alte subiecte abordate se refera la starea de sanatate a castanilor porcesti, arbori prezenti in numar mare in special in Parcul Expozitiei. De asemenea, cei trei specialisti si-au exprimat ingrijorarea cu privire la starea de sanatate a artarilor si a paltinilor din Tatarasi (str. Ciurchi).

Am discutat aplicat toate aceste probleme, iar specialistii prezenti vor pregati un plan de interventii astfel incat starea de sanatate a arborilor din Iasi sa se imbunatateasca in perioada urmatoare. Cu certitudine vom aplica tratamente la fiecare specie de arbore cu probleme de sanatate. Am speranta ca membrii acestei Comisii, alaturi de alti specialisti si de angajatii municipalitatii, vor gasi solutii concrete pentru reabilitarea si extinderea spatiilor verzi din municipiul Iasi”, a conchis primarul Gheorghe Nichita.

     
Tag-uri: primarie, Iasi, comisie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii