A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719833212.8634.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Coada la testari gratuite pentru a descoperi daca sufera de hepatita C
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
14-11-2014, ora 14:46

Coada la testari gratuite pentru a descoperi daca sufera de hepatita C

Articol de Cristian Amariei
Sute de oameni din Iasi au stat la rand ore bune pentru a afla daca sufera de hepatita C. Boala este una foarte grava, iar statisticile arata ca in judetele Moldovei, rata de imbolnavire este peste media nationala. Din acest motiv, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase au mers intr-unul din cele mai aglomerate cartiere din Iasi si au facut testari gratuite intr-un laborator amenajat in aer liber. Oamenii au aflat rezultatul in mai putin de un sfert de ora.

Studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie i-au informat mai intai pe oamenii care s-au asezat la rand cu mai bine de o ora inainte de a incepe testarile, care sunt pasii ce trebuie urmati in cazul in care este depistata prezenta virusului hepatic de tip C. Testarea s-a facut gratuit, in conditiile in care costurile unei astfel de investigatii variaza intre 70 si 100 de lei.

Medicii au recoltat de la fiecare cate o proba de sange, iar rezultatul a venit in mai putin de 15 minute.

Medicii infectionisti au pregatit 600 de teste pentru depistarea hepatitei C. Actiunea face parte din campania de educatie si prevenire Spunem NU hepatitei in Moldova prin care medicii isi propun ca in urmatorii 10 ani hepatita C sa fie eradicata.

"Intai trebuie sa diagnosticam si asta facem acum, apoi trebuie sa tratam, apoi sa monitorizam sub tratament acesti pacienti si in acest fel in 10 ani speram noi doctori si pacienti sa eradicam," a explicat Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase Iasi.

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase ''Matei Bals'': "Sunt multe persoane care sunt la risc sa se fi infectat inainte de 1989, mai ales cele care au primit sange, produse de sange, care au fost spitalizate in mod repetatsi acre evident in momentul de fata sunt mai in etate."

Rata de imbolnavire cu hepatita C in judetele Moldovei este de 4,25 la suta, cu un procent mai mult decat la nivel national.

Sursa: digi24.ro
Foto: amfms.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii