Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Cladirile comuniste din Iasi vor fi incluse in Ruta Culturala Europeana
Articol de Alexandra StefanescuIn perioada 12-13 martie 2013 in localitatea Patras, Grecia a avut loc a V-a sedinta transnationala de lucru din cadrul proiectului „Atrium - „Arhitectura Regimurilor Totalitare din secolul al XX-lea in Managementul Urban”, proiect finantat prin Programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei.
Proiectul este rezultatul unui parteneriat intre Municipalitea Forli, partenerul lider al proiectului, Mitropolia Moldovei si Bucovinei – Arhiepiscopia Iasilor si institutii din tari din Europa de Sud-Est precum: Italia, Slovenia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Grecia, Croatia, Albania, Bosnia si Hertegovina, Serbia.
La sedinta transnationala au participat reprezentanti ai tuturor institutiilor partenere printre care Patrick Leech, reprezentant al Municipalitatii Forli, Consilier in domeniul Relatiilor Internationale si Culturii, Cristina Vallicelli, reprezentant al Municipalitatii Forli, din Italia, partenerul lider de proiect si Eleonora Berti, membru al Institutului European de Rute Culturale din Luxembourg.
Intalnirea a avut ca scop proiectarea si promovarea rutei culturale si a produselor turistice culturale prin selectia celor mai reprezentative cladiri construite in timpul regimului totalitar din cele 12 tari partenere in proiect. In acest scop s-a stabilit ca fiecare partener sa dezvolte activitatile locale de promovare a rutei culturale si a produselor turistice culturale, precum si finalizarea Catalogului Digital pentru cladirile totalitare din cadrul proiectului. Toate aceste activitati urmaresc definitivarea dosarului ce urmeaza a fi transmis in luna septembrie catre Consiliul Europei pentru certificarea rutei ca Ruta Culturala Europeana.
Catalogul digital reprezinta un instrument de digitalizare a informatiilor legate de fiecare cladire cu arhitectura totalitara si consta in identificarea, colectarea si catalogarea in format digital a fotografiilor de arhiva, a filmelor, a pieselor de mobilier si a obiectelor apartinand acestui regim care vor facilita promovarea traseului cultural. Acest catalog se completeaza intr-un template comun de catre toti partenerii din cadrul proiectului.
Persoanele interesate sa promoveze in Catalogul Digital institutia pe care o reprezinta, in cazul in care acea cladire contine elemente de arhitectura totalitara sau dispune de fotografii de arhiva, piese de mobilier sau obiecte apartinand regimului comunist din Romania, sunt rugate sa ne contacteze pentru a le pune la dispozitie formularele necesare in acest sens.
Tot in cadrul intalnirii, Patrick Leech, membru al Municipalitatii Forli, Consilier in domeniul Relatiilor Internationale si Culturii, a ales, impreuna cu toti partenerii, denumirea pentru Asociatia care se va infiinta si care va avea ca scop promovarea rutei culturale, dezvoltarea si administrarea acesteia – „ATRIUM - Arhitectura Regimurilor Totalitare din secolul al XX-lea in Memoria Urbana a Europei”.
„A fost o intalnire constructiva in care s-au prezentat metodele de realizare a produsului turistic ATRIUM. La recomandarea partenerilor nostri, pe langa cele sase studii de caz realizate pana in acest moment in cadrul proiectului, vom incerca sa introducem in cadrul rutei culturale pe care urmeaza sa o promovam si alte atractii turistice care nu au legatura cu tema proiectului. Pana in luna iunie vom stabili itinerariile turistice locale, precum si materialele de promovare necesare pentru dezvoltarea unei campanii de promovare a acestor produse turistice”, a decarat Costel Damian, managerul de proiect.
Mitropolia Moldovei si Bucovineia elaborat 6 studii de caz in cadrul proiectului ATRIUM prin selectarea celor mai reprezentative exemple de arhitectura comunista din Romania: Palatul Parlamentului, Casa Scanteii, Monumentul Eroilor Neamului, Amsamblul Piata 21 Decembrie 1989, Teatrul National “Ion Luca Caragiale” localizate in Bucuresti, Casa de Cultura a Sindicatelor din Suceava si Ansamblul Piata Unirii cu Hotel Unirea din Iasi. Prin analiza urbana si arhitecturala a acestor cladiri Mitropolia Moldovei si Bucovinei a incercat sa scoata in evidenta necesitatea promovarii turismului cultural in vederea protejarii si valorificarii economice a patrimoniului architectural din perioada comunista, devenind un instrument util nu doar pentru turismul cultural, cat si pentru dezvoltarea economica.
Foto: turistik.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email