ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-12-2015, ora 13:33

Cladire istorica din Iasi, salvata cu fonduri europene

Articol de Madalina Irimia
O cladire-simbol din Iasi a fost salvata cu ajutorul fondurilor europene. Astfel, cu patru milioane de euro a fost reabilitat un conac din anii 1800, care a fost lasat in paragina timp de 90 de ani.

Constructorii au reusit sa salveze mai multe elemente din fosta locuinta a boierului moldovean Ilie Burchi, vornic in timpul domniei lui Mihail Sturzda. Imobilul cu un etaj a fost construit in 1830, dupa ce conacul in care locuia familia de boieri a luat foc.

Profesorul universitar Gheorghe Macarie a precizat ca imobilul este un reprezentant al stilului neoclasic.

„Familia s-a asezat aici si practic trei sau patru generatii au locuit-o, pana la Primul Razboi Mondial , cand dispare ultimul urmas. Aceasta cladire este o marturie a stilului neoclasic , formula artistica imbratisata de toti cei care si-au construit case, boieri, la sfarsitul ultimilor ani ai secolului XVIII”, a declarat istoricul.

Dupa Primul Razboi Mondial, cladirea a intrat in posesia statului si a fost folosita ca sediu al Jandandarmeriei si, mai tarziu, ca Institut de Surdo-Muti. Ulterior a devenit depozit pentru Casa Cooperativei Mestesugaresti.

In 1920 s-a propus infiintarea unui muzeu. Nu au mai fost insa bani, iar pana in 2013 cladirea din centrul orasului a zacut in paragina. Primaria a reusit sa obtina patru milioane de euro de la Uniunea Europeana si a inceput lucrarile de reabilitare.

„Era intr-o stare deteriorata si practic prin acest proiect nu numai ca reabilitam cladirea , dar vom infiinta Muzeul Municipal, muzeu pe care Iasul nu-l are”, a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Iasi, Sebastian Buraga.

Sociologul Nicu Gavriluta a precizat ca muzeul va lega trecutul de prezent.

„Ideal este ca Iasiul, asemenea marilor orase europene, sa poata lega trecutul de prezent , ori un asemenea muzeu, un muzeu municipal , leaga foarte bine trecutul de prezent”, a subliniat sociologul.

Fatadele imobilului au fost restaurate, iar tamplaria a fost refacuta complet. De asemenea, interiorul a fost recompartimentat.

„Va avea aproximativ 20 de spatii, aici incluzand si holuri, pentru ca asa cum ati vazut am inclus de pe holuri nise in pereti pe care o sa le folosim ca spatii de expunere”, a declarat managerul proiectului, Mihai Pricop.

Totodata, in judetul Iasi exista alte 7 cladiri de patrimoniu care au fost salvate cu fonduri europene.

„Facand o analiza a rezultatelor finantarii diferitelor institutii, observam ca au fost duse la capat si finalizate restaurarea diferitelor monumente complet doar acele monumente finantate cu bani europeni, pentru ca acesti bani sunt dati integral si intr-o perioada scurta”, a precizat Virgil Babii, director Directia de Culte si Patrimoniu Iasi.

Viitorul Muzeu Municipal isi propune sa prezinte istoria, traditiile si cultura Iasiului si va fi deschis de anul viitor, din primavara.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii