ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-03-2015, ora 08:11

Cladire de patrimoniu, pericol pentru elevi. Sute de tineri trec zilnic pe langa imobilul in paragina

Articol de Cristian Amariei
90 de copii de la o scoala prestigioasa, dar si aproape 500 de studenti cazati in caminul de lux al celei mai vechi universitati din tara sunt nevoiti sa treaca zilnic pe lânga o cladire istorica de pe care cade tencuiala. Este vorba despre Corpul E al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, un imobil vechi de peste 200 de ani inchis acum 6 ani. Conducerea Universitatii vrea sa il reabiliteze cu fonduri europene, insa procesul e unul de durata.

Corpul E al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi este la doar cativa metri de caminul studentesc si scoala primara. Elevii si studentii nu au incotro si trec zilnic pe lânga imobilul in paragina, intotdeauna cu privirea ridicata, de frica bucatilor de tencuiala care cad.

"Am incercat cat putem sa pazim copiii, dupa cum vedeti zona este oarecum ingradita, protejata. Oricand se poate desprinde o bucata de tencuiala, oricand se poate desprinde o bucata din acoperis," spune Mioara Mocanu, profesor la scoala Junior.

Studentii care stau la camin sunt nemultumiti ca platesc lunar 500 de lei chirie si isi risca viata in fiecare zi.

"Au fost si in alti ani, cand a cazut pe masini si e foarte periculos. si noi trecem pe aici frecvent si e posibil sa se intâmple tot timpul accidente."

"In orice moment poate sa cada ceva in cap," spun studentii.

Inginerii cred ca imobilul nu mai poate fi salvat

"Tencuiala, dupa cum vedeti, este complet deteriorata, acoperisul, jgheaburile de sus pot oricand sa cada, o parte sunt si demontate. Ar trebui cat mai repede ori refacuta, lucru care dupa parerea mea nu este posibil din cauza structurii, ori cat mai repede demolata," a explicat Radu Botez, inginer constructor.

In urma cu sase ani, cei din conducerea universitatii au inchis cladirea. Vor sa o reabiliteze, dar costurile sunt prea mari - 10 milioane de lei.

"E intr-adevar o cladire foarte urata, dar e de patrimoniu, nu avem ce face si trebuie s-o reabilitam," spune Vasile Isan, rectorul Universitatii ''Alexandru Ioan Cuza'' Iasi.

Virgil Babii, seful Directiei Judetene de Cultura Iasi: "Singura speranta pentru rezolvarea acestor probleme sunt banii veniti din finantarile europene."

In judetul Iasi, 40 de cladiri inscrise pe lista monumentelor istorice sunt in paragina si au nevoie de reabilitare urgenta.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii