Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Ciuhodaru vrea desfiintarea coplatii in sistemul de sanatate
Articol de Diana DumitriuLegea privind desfiintarea coplatii intra azi in dezbaterea Comisiei pentru munca si protectie sociala. Deputatul Tudor Ciuhodaru cere parlamentarilor sa adopte acest proiect legislativ si apreciaza coplata drept o noua taxa pe sanatate cu efect nociv asupra pacientilor si asupra sistemului de urgenta.
Deputatul considera ca tot cei care platesc asigurari de sanatate vor plati in plus pentru servicii medicale pentru care au platit deja si ca sumele colectate nu justifica periclitarea accesului la sanatate. Unii vor temporiza prezentarea la spital ajungand in stare grava in serviciile de urgenta ceea ce va duce la riscuri vitale si la costuri suplimentare iar altii, cu afectiuni minore, vor evita aceasta taxa solicitand direct servicile de urgenta (ambulanta,SMURD,UPU) care vor fi depasite de numarul mare de prezentari.
Deputatul afirma ca exista resurse suplimentarea pentru finantarea sistemului medical precum modificarea sistemului de colectare a CAS, a clawback-ului, taxarea marilor averi precum si decontarea serviciilor medicale de catre etilici sau soferii surprinsi in traffic sub influenta alcoolui. Aceste masuri trebuie insotite de depolitizarea sistemului si consultarea socieatii civile pentru asigurarea unei mai bune gestionari a banului public.
”Coplata nu ajuta guvernul prin sumele colectate dar incurca pacientii. Principalul motiv pentru care s-a dorit acest nou bir pe sanatate este decizia FMI-ului. Argumentul suprem care ne-a fost servit de fiecare data este reprezentat de faptul ca aceasta coplata exista in multe tari europene. Ceea ce nu ne spun sau nu vor sa ne spuna este ca suntem cei mai saraci europeni, cu un salariu mediu de 330 de euro. Sumele colectate sunt modice, numai ca sunt modice pentru stat, calculul de impact aratand ca se strang sub 100 de milioane de euro pe an, suma inrobitoare pentru cei care trebuie sa le plateasca. Din punct de vedere al finantarii aceste sume sunt insuficiente pentru rezolvarea problemelor sistemului si duc in derizoriu pana si idea de acoperire a costurilor investigatiilor clinice si paraclinice. Nimeni nu poate sa creada ca o consultatie medicala costa doar cat un litru de benzina”, spune Tudor Ciuhodaru.
Prin reintroducerea coplatii in noua lege a sanatatii vor avea de suferit pacientii si serviciile de urgenta. Pacientii vor plati din nou pentru nimic sau nu vor avea avea acces la consultatii medicale riscand decompensarea sau agravarea afectiunilor. Vor apela la 112 pentru orice afectiuni pentru a evita dijma ministeriala si se vor plimba printre cele 182 de spitale desfiintate iar ambulanta si unitatile de urgenta vor fi supraglomerate. Vor creste timpii de asteptare pentru urgentele majore si exista riscul de eroare medicala si malpraxis precum si cel de crestere ar infectiilor nosocomiale.
Ciuhodaru considera ca este momentul ca legislatia sa fie modificata in sensul desfiintarii monopolului Casei de Asigurari de Sanatate pentru ca aceasta sa nu se mai comporte ca o societate comerciala pusa sa faca doar profit si sa dirijeze fondurile discretionar in functie de interesele obscure ale presedintilor de la centru sau din judete.
”Nu exista decat doua variante: disparitia monopolului statului in stat, numit Casa de Asigurari de Sanatate sau se inceteaza plata acestor asigurari si ne punem la ciorap lunar banii pentru un eventual serviciu medical de care am avea nevoie. Pana atunci, pentru ca ne dorim sa beneficiem de dreptul constitutional la sanatate si sa nu fim nevoiti sa platim doua ori aceleasi servicii medicale cer Parlamentului sa adopte proiectul legislative ce desfiinteaza coplata”, spune Tudor Ciuhodaru.
Foto: dcnews.ro
wh0cd815399 clonidine online buy bentyl rocaltrol Buy Diclofenac Wellbutrin Sale duloxetine
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email