ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
27-03-2013, ora 17:44

Ciuhodaru solicita Ministerului Sanatatii modificarea programului de lucru in Unitatile de Primire Urgente

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru solicita Ministerului Sanatatii abrogarea articolului 3 din ordin 1067/2012 ce modifica programul de lucru in Unitatile de Primire Urgente. Deputatul considera ca aceasta masura a fost luata doar pentru a reduce cu 20-25% salariile medicilor si asistentilor si ca acest ordin, care discrimineaza categoriile de personal medical, va avea negative asupra asigurarii asistentei de urgenta. Deputatul este sustinut in acest demers de medicii din UPU care au trimis memorii si altor institutii.

Cei din UPU sunt transformati prin acest ordin in sclavi pe plantatia ministeriala ce lucreaza ,,voluntar” in ture de 12 ore chiar si in zilele libere dar cu salarii reduse cu 25 %. Tot ei devin tinta nemultumirii pacientilor pentu cresterea timpilor de asteptare sau acarii Paun ai ministerului atunci cand suprasoliticitarea va duce la malpraxis”, a explicat medicul iesean.

Medicii din celelalte specialitati ce intervin in urgenta isi desfasoara activitatea pe sistemul ture si garzi, pe cand cei din structurile de urgenta sunt obligati prin acest ordin sa respecte alt program ce prevede ture de 12 ore de zi sau noapte, chiar si in zilele libere legal, fara a li se plati garzile.

Concret inlocuirea programului legal de 8 ore si garda (pentru asigurarea continuitatii activitatii medicale) cu cele 12 ore tura are consecinte negative atat asupra pacientilor cat si asupra personalului din UPU. Introducerea sistemului de ture in UPU a dus la cresterea timpilor de asteptare pentru ca in momentul predarii-preluarii turei activitatea este adesea blocata iar pacientii raman cu orele nesupravegheati in salile asteptare cu risc major de complicatii si deces. Nu trebuie uitate implicatiile medicolegale, pacientii fiind pasati din medic in medic pana la internare si nu se mai stie clar cine raspunde de finalitatea unui astfel de caz. Programul in ture de 12 ore indiferent de zi sau noapte, in mod obligatoriu chiar si in zilele libere, pozitionate eventual la bunul plac al unui sef numit pe criterii ce nu au legatura cu activitatea medicala, duce la modificari majore de ritm biologic si suprasolicitare cu risc de eroare medicala si malpraxis. Totodata in acest mod este distrusa orice intentie de viata personala sau de familie. Neplata orelor suplimentare de garda va duce la o scadere a salariilor cu cel putin 25%. Nu va mai mira pe nimeni ca cei din urgenta vor prefera sa se reorienteze spre alte specialitati sau spre alte tari, ceea ce va accentua deficitul enorm de personal ce lucreaza in urgenta”, a precizat Ciuhodaru.

Foto: realitatea.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii