ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
17-05-2013, ora 11:44

Ciuhodaru cere reinfiintarea Institutului de Boli Cardiovasculare din Targu Mures si infiintarea unui centru pentru rezolvarea malformatiilor congenitale cardiace la Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce prevede reinfiintarea Institutului de Boli Cardiovasculare din Targu Mures si infiintarea unui centru pentru rezolvarea malformatiilor congenitale cardiace la Iasi. Deputatul considera ca prin acest act normativ se vor putea relua in Romania atat interventiile chirurgicale ce corecteaza malformatiile cardiace congenitale cat si transplantul de cord oprite in urma comasarii acestui institut.

Deputatul apreciaza ca desfiintarea, prin comasare, a unor spitale de referinta din intreaga tara (Targu Mures, Iasi, Bucuresti), a dus practic la transformarea acestora in simple sectii si a creat disfunctionalitati majore in sistemul medical romanesc creind premiza unor noi decese evitabile. Deputatul va depune si un proiect legislativ privind reinfiintarea spitalelor desfiintate la Iasi si Negresti.

Paradox romanesc ce poate provoca un atac de cord:, niciun copil cu urgente cardiace NU se va mai opera in Romania chiar daca in Romania aceste operatii se pot face la Targu Mures cu sanse maxime de reusita (datorita celor 8 tipuri de interventii chirurgicale efecuate extrem de rapid, chiar in primele 28 de zile dupa nastere) si la costuri extrem de reduse fata de alte tari (pana la douazeci de ori mai mici, in special pe seama preturilor reduse a manoperei medicale)”, a declarat medicul iesean.

Trei copii au nevoie in fiecare zi de o astfel de interventie iar in fiecare an aproape 1000 de copii au nevoie de un astfel de tratament, iar inainte de a deveni nefuctional prin comasare, Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures era singura clinica din tara ce efectua aceste operatii, acoperind cu greu o treime din toate aceste cazuri.

Potrivit lui Ciuhodaru, oprirea acestor operatii va avea doua consecinte: pe de o parte nou nascutii vor fi obligati la un turism medical ce le va pune in pericol viata atat prin timpii de asteptare pe listele extrem de lungi ale clinicilor europene sau prin trambalarea din primele zile de viata pe distante mari strabatute cu elicopterul sau cu ambulanta, iar pe de alta parte Romania va plati catre spitalele occidentale sume ce vor depasi cu mult reinfiintarea unor astfel de centre la Targu Mures sau infiintarea unui nou centru la Iasi.

Din informatiile oficiale pana si varianta de tratament in strainate nu mai este accesibila pentru ca sunt putine clinici specializate in acest domeniu iar decontarile facute de catre stat sunt insuficiente. Ceea ce nu au inteles artizanii comasarilor si desfintarilor de Iasi si Targu Mures este faptul ca nu totul se reduce la bani. Cele mai multe lucruri din sistemul medical depind de libertatea de a-ti face propria politica, o politica in sensul bun al cuvantului, ce tine de organizare, politica de personal, de felul cum stii sa tii oamenii in sistem si sa le oferi satisfactii profesionale, de dotare cu aparatura, de achizitii si nu in ultimul rand politica de rezolvare ,,repede si bine” a problemelor pacientilor. Politica comasarilor si desfiintarilor de spitale face azi din ce in ce mai multe victime. Oamenii mor in continuare in salile de asteptare din Iasi si din alte orase ale tari sau nu se mai pot opera in aceasta tara. Din punctul meu de vedere Institul de Boli Cardiovasculare Targu Mures trebuia reinfiintat de ieri ca si Spitalul de Urgente din Iasi.Voi depune un proiect legislativ ce va sustine resuscitarea acestui institut. Un altul va viza si Iasiul", conchide Tudor Ciuhodaru.

Foto: evz.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii