ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-11-2013, ora 08:07

Ciuhodaru cere reducerea varstei de pensionare a mamelor cu cate doi ani pentru fiecare copil nascut

Articol de Alexandra Stefanescu

Medicul ieseanTudor Ciuhodaru a anuntat ca va depune un proiect legislativ prin care va solicita reducerea varstei de pensionare a mamelor cu cate doi ani pentru fiecare copil nascut. Motivatia unui astfel de demers este legata de faptul ca tot mai multe femei care muncesc renunta sau amana aducerea pe lume a unui copil, pe baza unor considerente economice, ceea ce a dus la un declin demografic ingrijorator de cinci romani pe ora.

In forma actuala Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu mai prevede posibilitatea reducerii varstei standard de pensionare pentru femeile care au realizat stagiul complet de cotizare in functie de numarul de copii nascuti asa cum prevedea vechea lege, in prezent abrogata, 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Conform proiectului meu de lege toate femeile, care au muncit si au realizat stagiul complet de cotizare la sistemul de pensii, au dreptul de a beneficia de reducerea varstei de pensionare cu cate 2 ani pentru fiecare copil nascut si crescut in familie. Consideram ca acest lucru va avea impact favorabil pe 3 segmente socio-economice: asupra natalitatii in general dar cu precadere in familiile in care mamele muncesc, asupra reducerii evaziunii si muncii la negru, angajatele avand un motiv suplimentar in angajarea cu forme legale si asupra sperantei de viata”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

In 2012 rata totala de fertilitate (numarul mediu de copii nascuti-vii de catre o femeie in cursul intregii sale perioade fertile) din Romania a scazut sub pragul critic (de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic in care dispar cate cinci romani in fiecare ora. Modelul actual de fertilitate arata o scadere de un copil pentru fiecare romanca iar tot mai multe femei, salariate sau nu, amana aducerea pe lume a unui copil din considerente economice.

In ultimii 20 de ani inregistram un dezastru demografic in ceea ce priveste evolutia natalitatii atat la nivel de tara cat si in zonele care asigurau traditional un spor natural pozitiv.

La nivel national scaderea natalitatii la 195000 de copii reprezinta un minim istoric al Romaniei moderne ce va fi urmata de mari probleme sociale. Daca se mentine acelasi ritm, in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii, ce va ajunge fara salariati, cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai important de la bugetul de stat. Moldova a inregistrat in ultimii douazeci de ani o reducere la jumatate a natalitatii. In 1990 in Vaslui se nasteau 8377 de copii dar in 2010 numarul acestora a ajuns la doar 4464. Practic se inregistreaza o prabusire a natalitatii de 47% ce a facut ca Vasluiul sa ajunga pe ultimul loc intre judetele Moldovei. Scaderi majore se inregistreaza si in restul judetelor, Vasluiul fiind urmat in prabusirea natalitatii de Botosani (46%), Neamt (44%), Bacau (42%) si Galati (40%)”, conchide Ciuhodaru.

Foto: evz.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii