ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
30-05-2013, ora 08:02

Ciuhodaru: “Taxa de doctor este ilegala, imorala si ineficienta. Voi initia un proiect legislativ prin care ministrii sanatatii sa fie tratati in spitalele din Romania”

Articol de Madalina Irimia

Medicul iesean, Tudor Ciuhodaru, a anuntat ca va initia un proiect legislativ prin care ministrii sanatatii sa fie tratati in spitalele din Romania.

Sub pretextul cresterii veniturilor celor care lucreaza in sistemul medical ministerul introduce o noua taxa pe sanatatea romanilor si se ajunge la o situaie unica in lume in care, pentru acelasi serviciu medical, se platesc trei randuri de taxe. In loc sa-si puna problema coruptiei din sistem (si aici amintim doar cele aproape 200 de milioane de euro cheltuiti pe un pseudoprogram national de evaluare a starii de sanatate populatiei sau taxa Arafat- cu centralizarea achizitiilor din sanatate) si a subfinantarii (cel mai mic buget din UE, mai mic si decat al Albaniei) ministerul prefera sa incalce legea drepturilor pacientului si Constitutia Romaniei, sa discrimineze pacientii fara a rezolva problema finantarii sistemului medical”, sustine Ciuhodaru.

1.legea drepturilor pacientilor(46/ 2003) precizeaza clar ca pacientii au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, in conformitate cu resursele umane, financiare si materiale (art.2) si ca pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare (art.3). Taxa Nicolaescu restrictioneaza accesul la un medic bine pregatit prin plata unei taxe suplimentare si multi dintre cei care platesc asigurari de sanatate se vor intreba firesc de ce mai platesc aceste asigurari daca nu pot avea acces la un anumit medic. In plus, pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.(art.11). In cazul in care furnizorii sunt obligati sa recurga la selectarea pacientilor pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile in numar limitat, selectarea se face numai pe baza criteriilor medicale. (art.29) nefiind conditionate de alte sume.

2.Taxa Nicolaescu legifereaza existenta in unitatile sanitare de stat, la care platim cu totii, a doua categorii de pacienti: de rangul I (platitori de taxa ministeriala) si rangul II.(care au doar obligatia de a plati asigurari de sanatate). Cei care au de unde plati aceasta taxa sunt aceeasi care pot suna oricand vreun puternic al zilei si sa primeasca un elicopter pentru a-l duce la spital sau a intra pe usa din dos prin serviciile de urgenta. Primii vor fi tratati de cei mai buni medici din sistem iar ceilalti se vor multumi cu rudele clanurilor universitare sau cu cei care isi dobandesc la negru examenele in timpul facultatii. Este evident ca pentru cei mai multi romani medicii si serviciile medicale de calitate vor deveni o utopie chiar daca sunt obligate sa achite lunar asa zisele asigurari de sanatate care in fapt nu-i asigura decat pentru prea putine lucruri.

3. In locul modificarii sistemului contributiilor la asigurarile de sanatate pe sistemul RCA-ului auto , eventual deductibile din impozitul pe venit, cu servicii clar stabilite si cu un tarif cunoscut pentru fiecare caz, ministerul prefera sa puna noi biruri care nu acopera subfinantarea din sistem dar transforma prezentarea la spital intr-un calvar cu final previzibil.

Sursa: facebook.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CharlesLof,  01.07.2017 22:51

wh0cd688518 escitalopram furosemide lasix buspar

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii