Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Ciuhodaru: “Saracia si lipsa de educatia omoara o treime din nou nascuti”
Articol de Alexandra StefanescuDoctorul Tudor Ciuhodaru avertizeaza ca saracia si lipsa de educatie a mamelor omoara o treime din nou nascutii din Romania. Deputatul solicita parlamentarilor adoptarea a doua proiecte normative ce pot face ca Romania sa nu mai fie pe primul loc in UE la mortalitate infantila si perinatala.
“ In fiecare zi in Romania mor cinci nou nascuti iar in fiecare saptamana cate o mama. O treime dintre aceste decese nu ar avea loc daca parlamentarii ar adopta doua proiecte de lege ce prevad : gratuitatea tuturor consultatilor, investigatilor si tramatementelor pentru gravide si introducerea obligativitatii orelor de educatiei pentru sanatate in institutiile de invatamant.
In Romania dintr-o suta de copii aproape 10 mor in primele zile de viata, de doua ori mai multi fata de media din statelor europene. In fiecare an dispar 1900 de nou nascuti si ne situam pe primul loc in Europa la mortalitate infantila (9,8%0) si mortalitate materana (cel putin o mama moare in fiecare saptamana). Prin compararatie,cea mai redusa mortalitate infantila este in Slovenia (2,4 decese la mia de nou-nascuti), Suedia si Luxemburg (cu 2,5 la mie) si Finlanda (cu 2,6 la mie) iar in Finlanda, cu un program de aproape o suta de ani de stimulare a natalitatii, nu s-a inregistrat niciun deces matern din 2006”, a declarat Ciuhodaru.
Deputatul sustine ca multe gravide nu isi permit costurile crescute legate de consultatiile, investigatiile si tratamentele din timpul sarcinii si renunta la acestea cu riscul de a naste un copil prematur sau cu malformatii. Calculele arata ca doar in primele cinci saptamani de sarcina o gravida are nevoie pentru consultatii si investigatii de aproximativ 1235 de lei iar pana la finalul primului trimestru mai are nevoie de inca 440 de lei. Dupa ce a cheltuit in primul trimestru 1675 de lei urmeaza cheltuieli si mai mari, de circa 2815 de lei, in trimestrul al doilea. Trimestrul al treilea presupune costuri ceva mai mici dar tot ajunge la 815 lei.
Lipsa de educatie se adauga saraciei atunci cand vine vorba de decesele nou nascutilor si cele materne. Nu sunt de loc rare cazurile in care femeile nici macar nu stiu ca sunt insarcinate sau nu stiu ca trebuie sa se prezinte la medic pentru a fi luate in evidenta pentru monitorizarea sarcinii. Ingrijirea nou nascutilor ramane o necunoscuta iar decesele legate de alimentatia necorespunzatoare, igiena deficitara sau intoxicatii ( precum cea cu nitriti) sunt frecvente in familiile defavorizate. In plus, Romania este tara cu cele mai multe adolescente insarcinate, 10% dintre mame avand sub 20 de ani in 2010 de 10 ori mai multe decat in Elvetia.
“ Pentru rezovarea acestei situtatii am depus doua proiecte de acte normative. Primul prevede ca orice gravida sa beneficieze de gratuitate pentru toate consultatiile, investigatiile si tratamentele necesare unei evolutii normale a sarcinii. Astfel se va realiza monitorizarea corespunzatoare a sarcinii ce va duce in cazul gravidelor cu risc ( adesea vulnerabile socio-economic, mame minore, malnutrite ) la scaderea numarului de prematuri (costuri enorme) si a malformatiilor congenitale. Al doilea prevede introducerea educatiei pentru sanatate ca disciplina de studiu obligatorie in institutiile de invatamant. Multi dintre acestia ar fi putut fi salvati pentru ca, pe langa bolile ereditare si malformatii congenitale, vorbim adesea de afectiuni aparute dupa nastere precum cele respiratorii sau digestive sau boli infectioase ce sunt considerate usor tratabile in tarile dezvoltate”, a precizat medicul iesean.
Foto: gandul.info
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email