ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
17-12-2014, ora 13:05

„Cinemateca de joi”, la Iasi - proiectii despre viata in timpul comunismului

Articol de Cristian Amariei

Duminica a fost deschisa la Muzeul Unirii seria de manifestari „Epoca de Aur: expozitie si cinemateca”. Pe langa vernisajul expozitiei „Copilaria in Epoca de Aur” si lansarea unui volum despre Revolutie, a fost inaugurata campania „DONEAZA si scrie-ti istoria!”. Ciclul de manifestari dedicate celor 25 de ani scursi de la evenimentele din decembrie 1989 continua la Muzeul Unirii printr-o serie de filme documentare ce au ca subiect Epoca de Aur, reunite intr-un demers numit, in spiritul acelor vremuri, „Cinemateca de joi”.

„Cinemateca de joiprogrameaza o serie de proiectii menita sa aduca perspective diferite asupra vietii in comunism. Astfel, joi, 18 decembrie, ora 17.00, are loc o incursiune alaturi de personajele din primul film documentar, „Metrobranding” (regia: Ana Vlad si Adi Voicu), printre starurile comertului romanesc de dinainte de 1989: salteaua Relaxa, tenisii de Dragasani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni sau maşina de cusut Ileana. Proiectia este urmata de o dezbatere pe teme de branding, la care participa si specialistii Raluca Gavrilescu si Adrian Mironescu.

In data de 8 ianuarie, ora 17.00, va fi prezentat „Dacia, dragostea mea” (de Stefan Constantinescu si Julio Soto), care propune o paralela intre evolutia Romaniei din perioada comunista pana in anul 2009 - momentul realizarii filmului si cel mai emblematic simbol al sau - automobilul Dacia. Joi, 15 ianuarie, ora 17.00, publicul este invitat la proiectiile filmelor „Lupta cu inertia” si „Trupa fara nume” ale artistului iesean Matei Bejenaru. Curatorul „Cinematecii de joi” este George Plesu.

„Miza principala a intregului demers este implicarea comunitatii, deoarece contributiile participantilor personalizeaza si diversifica vocile si experientele prezentate.Aceasta implicare se concretizeaza pe doua planuri: pe de o parte, dezbaterile care vor insoti aceste proiectii au rolul de a trasa un arc peste timp si de a invita la un dialog intre generatii, iar de pe alta parte se doreste atragerea comunitatii in efortul de creare a unei colectii puternice de istorie recenta.”, precizeaza manager Lacramioara Stratulat.

Donatiile din cadrul campaniei „DONEAZA si scrie-ti istoria!” pot consta in bancnote, reviste sau timbre pana la obiecte uitate intr-o debara sau intr-un pod: aparate de radio, televizoare, uniforme si diverse accesorii. Pe baza unei selectii tematice, toate acestea vor intra in patrimoniul Muzeului de Istorie a Moldovei si, ulterior, in expozitiile organizate de specialistii sectiei de Istorie contemporana. Campania „DONEAZA si scrie-ti istoria!” se va desfasura pe toata durata expozitiei.

Foto: ziaruldeiasi.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii