ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
20-09-2012, ora 05:36

Ceramica neagra de Poiana – Deleni- Expozitie si demonstratii cu roata olarului la Muzeul Viei si Vinului din Harlau

Articol de Alexandra Stefanescu

Sambata, 22 septembrie, de la ora 11.00, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iasi- Muzeul Etnografic al Moldovei, Direcția pentru Cultura si Patrimoniu Național Iasi, Primaria comunei Deleni, organizeaza la Muzeul Viei si Vinului Harlau, manifestarea interactiva „Ceramica neagra de Poiana - Deleni. Trecut si prezent”.

Acțiunea face parte din suita evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului. In Romania, Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate sub egida Ministerului Culturii si Patrimoniului National, tema din acest an fiind „Mestesuguri traditionale - contributia acestora la conservarea patrimoniului cultural”.

Muzeul Viei si Vinului din Harlau va fi cu aceasta ocazie, gazda primitoare pentru toti cei care vor dori sa cunoasca tainele ceramicii negre dintr-un vechi centru de olarit, Poiana-Deleni. Mesterul olar Gheorghe Andrei va familiariza copiii din Harlau si din satele invecinate cu universul magic al formelor ceramice, prin intermediul demonstratiilor cu roata olarului. Laptarete, oale de sarmale, chiupuri, cani si ulcioare pentru vin, mosoaice, aflate in expozitia organizata cu acest prilej, vor fi modele pentru copii, in incercarea de a-i initia in tainele olaritului, mestesug practicat in satul Poieni, comuna Deleni, de secole. Ceramica neagra din aceasta zona este caracterizata de prezenta picturii albe pe vase, realizata prin incrustare cu pasta de var, tehnica ce va putea fi exersata de copii, sub indrumarea mesterului Gheorghe Andrei, a ucenicilor sai si a muzeografilor.

Expozitia, ce cuprinde obiecte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei, precum si alte momente speciale, vor fi prezentate de muzeografii Paul Iancu si Ovidiu Focsa.

Foto:skytrip.ro, munteanioan.weblog.ro

     
Tag-uri: ceramica, expozitie, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii