A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731786540.3984.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Centrala fotovoltaica unica in tara, in judetul Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
02-08-2015, ora 08:03

Centrala fotovoltaica unica in tara, in judetul Iasi

Articol de Cristian Amariei
O comuna din judetul Iasi va fi independenta energetic si chiar va putea vinde curent in sistemul national. La Miroslava s-a pus in functiune o centrala fotovoltaica unica in tara. Aceasta functioneaza cu ajutorul unor dispozitive folosite in premiera in tara, numite trackere, care se rotesc dupa soare si care astfel capteaza si produc o cantitate mare de energie ce va fi folosita pentru iluminatul stradal dar si pentru institutiile publice.

Conform calculelor, autoritatile vor economisi anual pana la 300 de mii de euro.
Construite pe o suprafata de 5 hectare, cele 4.200 de panouri fotovoltaice de la Miroslava se rotesc dupa soare si inmagazineaza astfel maximum de energie. Parcul energetic a costat peste 26 de milioane de lei, bani europeni. si este unic in tara datorita sistemului folosit.

"Trackerul este tot ansamblul care se roteste pe doua axe. Are o axa rotativa si una pe verticala in functie de pozitia soarelui, automat," a explicat Liviu Nita, inginer energetic.

Iar asta ii asigura eficienta maxima.

"Tot timpul razele soarelui, de dimineata pana seara, sunt perpendiculare pe panou, deci capteaza la maxim energia solara si o transforma in energie electrica. in comparatie cu panourile clasice, care sunt fixe, productia dupa parerea mea este dubla aproape."

Energia produsa va asigura iluminatul stradal, dar si curentul necesar pentru scoli, gradinite, dispensarul medical si primarie.

Maricel Popa, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului: "Se face economie substantiala la bugetele locale, atat pentru faptul ca poate sa ia o pondere din megawatii injectati in retea, sa intregeasca bugetul deoarece sunt de la 1 la 3 certificate verzi, ceea ce inseamna o medie de 150 de euro pe fiecare megawatt."

Dan Nita, primarul comunei Miroslava: "In momentul in care noi vom produce curent electric vom face altceva din comuna. asfaltari de drumuri, alimentari cu apa, intretinere scoli, reparatii scoli, baze sportive, sunt multe activitati pe care vrem sa le facem pe viitor."

Incantati de investitie sunt si localncii, care isi fac deja calcule cu profitul obtinut din centrala fotovoltaica. Urmatorul proiect al comunei este amenajarea unui parc industrial.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii