A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737625920.1256.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cei mai buni 5 indulcitori si cei mai rai
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
08-05-2012, ora 05:25

Cei mai buni 5 indulcitori si cei mai rai

Articol de Madalina Irimia

Faptul ca prea mult zahar dauneaza sanatatii este deja foarte cunoscut, fiind simplu macar din punct de vedere teoretic sa il eviti, insa, lucrurile se complica atunci cand vine vorba de alegerea unui indulcitor relativ sigur, mai ales ca apar diverse descoperiri inspaimantatoare.

Spre exemplu, un studiu dat publicitatii in 2010 a scos la iveala faptul ca fructoza, un zahar gasit in agave, miere, siropul de porumb si, in cantitati mai mici, in fructe, hraneste anumite tipuri de celule canceroase.

Acesta, insa, nu este un motiv sa renunti la miere sau la fructe, dar este bine sa stii care sunt indulcitorii cei mai buni pentru sanatatea ta, ca si pe cei aflati la polul opus. Ridale te ghideaza in acest sens.

A. Indulcitorii rai

1. Aspartamul

Aspartamul este un indulcitor chimic comun, folosit in bauturile acidulate light si in alimentele cu un continut caloric redus, dar unii oameni se aleg cu dureri de cap sau o stare generala proasta dupa ce consuma un produs care contine aceasta substanta.

Un studiu a descoperit ca, atunci cand este amestecat cu un colorant popular, aspartamul devine toxic pentru celulele nervoase. In plus, consumarea a doua bauturi acidulate light pe zi poate duce la o crestere cu 500% mai mare a circumferintei taliei. Iar un alt studiu a aratat ca aspartamul este descompus si in formaldehida, o substanta care este cunoscuta ca fiind cancerigena.

2. Nectarul de agave

Multe nectare de agave contin 70-90% fructoza, mai mult si decat siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, iar mai grav este faptul ca acest nectar a fost comercializat ca un indulcitor sanatos. Chiar daca acesta nu provoaca o crestere brusca a glicemiei, fructoza din el se duce direct la ficat, unde este transformata intr-o forma de grasime din sange cunoscuta sub denumirea de trigliceride, iar aceasta creste riscul de boli cardiovasculare.

Continutul ridicat de fructoza contribuie de asemenea si la rezistenta la insulina, un factor de risc pentru diabet.

Cu toate acestea, o lingurita de nectar de agave consumata din cand in cand nu este de speriat, dar trebuie evitate bauturile si alimentele indulcite cu acesta.

3. Sucraloza

Sucraloza, mai cunoscuta sub numele de Splenda, este procesata prin folosirea clorului. Indulcitorul trece prin organismul uman si ajunge in statiile de tratare a apei reziduale, iar oamenii de stiinta se tem ca acesta ar putea schimba obiceiurile de hranire ale organismelor si interfera cu fotosinteza, ceea ce ar pune in pericol intregul lant alimentar.

4. Zaharul

Zaharul contine 50% glucoza, substanta care face glicemia sa creasca brusc, si 50% fructoza, care se duce direct la ficat, iar cantitatile mari consumate duc la obezitate si alte boli. In urma cu circa 100 de ani, oamenii consumau cam o lingura de zahar pe zi, dar astazi consuma in jur de 7 linguri zilnic, deoarece zaharul este ascuns in multe produse, de la unele sucuri si cereale pana la unele tipuri de paine si condimente.

Daca folosesti zaharul in special pentru a indulci cafeaua, poti incerca diverse branduri de cafea pana cand gasesti una care iti place fara zahar. Sau poti pune cateva picaturi de miere in ea. Iar cand folosesti zahar, de preferat ar fi sa fie organic, ca sa eviti reziduurile de pesticide si eventualele culturi modificate genetic.

In plus, alege un zahar mai putin procesat, cum ar fi cel turbinado. Chiar daca si acesta este tot in categoria indulcitorilor rai, macar mai are si ceva minerale.

5. Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza

Numarul oamenilor supraponderali a inceput sa creasca odata cu introducerea pe piata a acestui sirop, in urma cu circa 30 de ani, cel mai daunator lucru in ce il priveste fiind faptul ca este adaugat intr-o serie de produse procesate, inclusiv in unele tipuri de paine, de iaurturi, de ketchup sau de sosuri pentru salate. Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza este stocat indeosebi in ficat, sub forma de grasime.

B. Indulcitori buni

1. Extractul de stevie

Extractul de stevie este un indulcitor natural, extras din frunzele plantei cu acelasi nume, de preferat fiind cel sub forma lichida. Contine zero calorii, insa singurul minus pe care il are este ca nu se comporta bine la copt.

Ai grija totusi la unele sucuri din comert care au pe eticheta mentionat faptul ca sunt indulcite cu Truvia - un indulcitor facut doar partial din extract de stevie; unele ingrediente din acesta ar putea proveni din culturi modificate genetic.

2. Xilitolul, sorbitolul, eritritolul

Acestia sunt indulcitori naturali obtinuti printr-un proces de fermentare a porumbului sau a zaharului de trestie. Contin mai putine calorii decat zaharul pur sau mierea, dar mai multe decat extractul de stevie, si previn formarea cariilor. Nu folosi insa cantitati prea mari si alege, daca poti, variantele organice.

DE mentionat e faptul ca Xilitolul este extrem de toxic pentru caini, chiar si o cantitate mica ingerata de acestia putandu-le genera schimbari care le pun in pericol viata.

3. Mierea

Desi mierea are un continut destul de ridicat de fructoza, contine si multi antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului. In plus, are un indice glicemic mic astfel ca daca o folosesti la ceai sau iaurt nu va duce la oscilatii mari ale glicemiei. Alege insa mierea de la apicultori locali, nu din magazine, care poate fi contrafacuta.

4. Melasa neagra

Aceasta este bogata in fier, potasiu si calciu, dar nu este recomandata celor care au diabet si este de preferat, ca si in celelalte cazuri, sa fie organica. O lingura de melasa neagra ofera mai mult fier, dar mai putine calorii si grasimi decat o portie de carne rosie.

5. Siropul de artar

Siropul de artar are mai putine calorii decat mierea, mai multe minerale si ar putea chiar sa tina departe cancerul si bolile de inima. Ai grija insa ca pe eticheta sa scrie "100% sirop de artar", nu sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza si aroma naturala de sirop de artar (sau alte variante).

Sursa: ziare.com

Foto: adevarul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Ionut,  27.05.2014 14:26

Printre indulcitorii buni se numara si Panela (care se obtine din suc de trestie de zahar dehidratat) care este natural, nerafinat si integral (pastreaza vitaminele si minerale necesare organismului) se poate utiliza si la indulcirea alimentelor fierbinti fara -si modifica proprietatile. Se gaseste de cumparat sub forma de pulbere si cuburi

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii