STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
13-02-2015, ora 09:56
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Ce trebuie sa stie un parinte atunci cand ii cumpara copilului un telefon mobil? Vezi sfaturile politistilor ieseni
Articol de Cristian Amariei “Am cumparat telefon mobil copilului meu pentru ca vreau sa stiu unde se afla!” - este raspunsul sau argumentul parintilor care cumpara telefoane copiilor lor. Just. Apare insa o alta intrebare pe care o adresam adultilor: atunci cand cumperi un telefon mobil unui copil de 10 ani, il inveti cum sa se protejeze pentru a nu deveni victima unui infractor?
Din ce in ce mai multi copii, incepand chiar din ciclul primar, primesc telefoane din partea adultilor. si nu discutam de terminale ieftine, ci de aparate de ultima generatie, smartphone-uri, a caror valoare este destul de insemnata. Nimeni nu neaga dorinta parintilor de a stii permanent unde se afla copilul lor si de a putea sa il contacteze de cate ori considera ca este necesar acest lucru. Nu de putine ori, telefonul mobil reprezinta o recompensa pentru anumite rezultate ale copilului. Dar este necesar ca adultii sa constientizeze si altceva.
Asfel, ne trimitem copilul la scoala, la joaca sau in alte locuri publice cu o mica avere asupra lui. Pe care insa, de cele mai multe ori, nu stie cum sa o gestioneze, iar modul in care foloseste telefonul mobil il poate transforma in tinta unui infractor.
Copilului care primeste in dar un telefon mobil trebuie sa i se readuca aminte permanent urmatoarele reguli:
- telefonul mobil nu trebuie lasat nesupravegheat, indiferent de locul in care se afla. O clipa de neatentie este suficienta hotului pentru a il sustrage;
- nu te lauda persoanelor necunoscute, celor pe care ii cunosti prea putin, chiar si prietenilor, cu telefonul tau mobil scump. Aceeasi regula este valabila si pentru alte bunuri de valoare sau sume de bani pe care le ai asupra ta;
- atunci cand mergi pe strada, nu etala/expune telefonul mobil. Acesta poate atrage nu doar priviri invidioase, ci il poate determina pe un infractor sa te deposedeze de el cand are ocazia;
- indiferent de pretext, nu da telefonul tau mobil unei persoane necunoscute sau pe care o cunosti din vedere. Principalele „povesti” ale celor care vor sa iti fure telefonul mobil sunt urmatoarele: vreau sa sun un prieten, vreau sa vad ce ora este sau vreau sa ma uit putin la telefonul tau nou.
„Copilul trebuie invatat cum sa se protejeze pe el, precum si bunurile personale pe care le are. in calitate de parinte ai platit o suma importanta pentru a achizitiona un telefon mobil si a-l darui copilului. Este necesar ca de la varste mici, copilul sa invete sa fie responsabil, sa stie cum sa isi protejeze bunurile personale pe care le primeste de la adulti, care au facut eforturi financiare pentru a le cumpara” recomanda politistii Biroului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii.
In sustinerea celor prezentate mai sus, iata si cateva exemple semnificative sesizate politiei in ultimele zile de catre parintii unor minori care au fost deposedati de telefonele mobile primite cadou: ieri dupa-amiaza, pe raza Sectiei 4 Politie Iasi, o fetita de 12 ani a fost deposedata, prin smulgere, de un telefon mobil in valoare de 1500 lei. Cateva ore mai tarziu, dar in cartierul Nicolina, un baiat de 11 ani a ramas fara telefonul mobil. Un tanar s-a apropiat de copil, i-a cerut dispozitivul pentru a se uita la el si apoi a fugit. in ambele situatii se fac cercetari pentru identificarea autorilor.
Foto: stiri.acasa.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email