A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737683590.2855.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce boli risti din cauza aluminiului prezent in alimente si cosmetice
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
15-03-2012, ora 08:30

Ce boli risti din cauza aluminiului prezent in alimente si cosmetice

Articol de Cristian Amariei

Aluminiul este prezent in mod natural in mediul inconjurator. Considerat pana nu demult ca fiind inofensiv, iata ca acest element incepe sa puna probleme prin prisma faptului ca este tot mai prezent in majoritatea produselor de consum.

In prezent se incearca dovedirea faptului ca aluminiul, in anumite concentratii, ridica probleme pentru sanatate. Probele cercetarilor se acumuleaza, iar suspiciunile referitoare la acest element incep sa se adevereasca, dupa cum informeaza E-sante.

Aluminiul se intalneste in produsele cosmetice, in alimente, in apa de baut, in vaccinuri, in ustensilele de bucatarie si in tot felul de alte produse de uz curent. Este cert ca astazi suntem expusi unei concentratii din ce in ce mai mari de aluminiu.

Aluminiul, omniprezent

Aluminiul reprezinta al treilea constituent al scoartei terestre, dupa oxigen si siliciu. Noi suntem expusi la acest element de origine naturala prin contact direct cu solul, cu aerul, cu apa si prin consumarea vegetalelor crescute in pamant.

Dar aluminiul este utilizat si in numeroase domenii: industria constructiilor, transporturi, industria agroalimentara, ambalaje, produse farmaceutice, chirurgie, produse cosmetice, tratarea apei destinata consumului.

In anul 2003, autoritatile europene au publicat un raport in care se expuneau posibile riscuri legate de prezenta aluminiului in produsele de consum. La vremea respectiva informatiile vizavi de aceasta problema erau putine, iar raportul prezentat s-a marginit la a avertiza cu privire la o eventuala toxicitate a aluminiului, fara a da nici un fel de recomandari.

In 2008, Autoritatea europeana de securitate a alimentelor a fixat doza maxima de expunere pe saptamana la 1 mg de aluminiu pe kilogram de greutate corporala. Aceasta masura nu se poate utiliza in practica, deoarece este dificil de apreciat la ce cantitate din acest element ne expunem zilnic.

Raman deocamdata concluziile nelinistitoare ale catorva studii.

Aluminiul si deodorantele = risc de cancer la san

Aluminiul este foarte prezent in industria cosmetica. Se gaseste in unul din doua produse, utilizat pentru a facilita absorbtia cremelor in piele, ca agent intaritor pentru lacul de unghii, pentru a da culoarea alba, sau ca antiperspirant.

Astfel ca 90% dintre deodorante contin saruri de aluminiu si de multe ori in doza ridicata (pana la 20% aluminiu). Iar sarurile de aluminiu se pare ca au un cuvant de spus in aparitia cancerului de san. Autoritatile medicale recomanda ca deodorantul sa nu fie aplicat pe o piele sensibila sau lezata (dupa ras sau epilare), deoarece, astfel, cantitatea absorbita de aluminiu este mult mai mare.

Aluminiul si apa de baut = risc de Alzheimer

Inca din 2000, un studiu publicat in Franta a facut legatura intre cresterea cazurilor de dementa, in special Alzheimer, si apa distribuita populatiei, bogata in aluminiu, din anumite regiuni. In apa destinata consumului se adauga sulfat de aluminiu, pentru a o face transparenta.

Aluminiul si vaccinurile = risc de tulburari neurologice

Majoritatea vaccinurilor contin ca adjuvant hidroxidul de aluminiu, pentru a spori eficacitatea vaccinului si pentru a permite producatorilor sa adauge mai putin din principiile active. Anumiti cercetatori dau vina pe acest acest adjuvant pentru aparitia unui sindrom numit Miosfacita macrofagica, dar si a altor tulburari de ordin neurologic. Vizavi de aceste efecte ale vaccinurilor exista controverse.

Aluminiul si prezenta in produsele alimentare

Aluminul este prezent in mod natural in cea mai mare parte a fructelor si legumelor, dar de asemenea este adaugat in majoritatea produselor din industria alimentara. Este folosit ca aditiv, ca agent de conservare, colorant, agent de dospire, agent antiaglomerant (in sare, de exemplu).

Aluminiul este prezent chiar si in laptele praf pentru bebelusi, uneori in proportie ingrijoratoare (chiar de 40 de ori mai mult decat in laptele matern), devenind astfel potential periculos pentru creierul nou-nascutilor.

Sfaturi practice

Cantitatea de aluminiu la care suntem expusi este in crestere. Deoarece este dificil de masurat consumul de aluminiu, cel mai prudent este sa incercam sa limitam expunerea, in special in cazul categoriilor vulnerabile. De exemplu, pentru bebelusi trebuie ales lapte praf care sa nu contina aluminiu sau sa contina in cantitate mica.

In bucatarie trebuie evitata folosirea ustensilelor din aluminiu si limitarea utilizarii foliei de aluminiu pentru ambalare.

De asemenea, trebuie studiate etichetele produselor de consum si alese cele care contin mai putin aluminiu sau, cel mai bine, care poarta mentiunea "fara aluminiu".

Sursa: ziare.com

Foto: adevarul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  27.05.2017 03:19

wh0cd8327416 generic viagra

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii