ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-03-2012, ora 09:14

Cazul Astarastoae: cum rezista in functie un rector judecat pentru frauda

Articol de Cristian Amariei

Trimis in judecata de DNA pentru frauda cu fonduri UE şi acuzat de ANI de incompatibilitate şi conflict de interese, profesorul Astarastoae a fost confirmat de ministrul Educatiei in functia de rector. Oficialii ministerului spun ca, legal, nu aveau cum sa impiedice numirea, dar surse din mediul juridic au declarat pentru Rl ca ministrul putea sa dea un ordin de suspendare pana la o decizie a instantei. Aceasta pune insa intr-o lumina negativa nu doar ministerul, ci şi demersurile pentru reforma educatiei.

Cand a adoptat Legea Educatiei, in urma cu mai bine de un an, fostul guvern promitea ca aceasta va duce la curatarea sistemului de invatamant de nepotisme, cheltuieli paguboase şi incompatibilitati. Iata insa ca progrese importante, precum bacalaureatul din 2011 sau clasificarea universitatilor, risca sa fie intunecate de pastrarea unor persoane controversate in functii de conducere.

Un astfel de exemplu este cel al profesorului Vasile Astarastoae, reales in decembrie pentru un nou mandat la conducerea Universitatii de Medicina şi Farmacie „Gr. T. Popa" din Iaşi. Noul ministru al Educatiei, Catalin Baba, a semnat saptamana trecuta ordinul prin care il confirma pe Astarastoae in functia de rector.

Aceasta, desi Astarastoae are doua dosare de la Agentia Nationala de Integritate şi este trimis in judecata de procurorii anticoruptie. Mai mult, potrivit ANI, Astarastoae se afla in incompatibilitate inca din ianuarie 2011.

Practic, acesta nu ar fi avut voie sa candideze timp de trei ani la functii publice, potrivit legislatiei privind regimul juridic al incompatibilitatilor.

Tudorel Urian, consilierul ministrului Educatiei, spune ca Vasile Astarastoae a fost ales rector al UMF Iaşi cu majoritate de voturi, iar dosarul sau academic este „impecabil".

In ceea ce priveşte acuzatiile de incompatibilitate, Astarastoae „are 30 de zile sa-şi rezolve problemele, altfel pierde functia de rector", spune Urian. Acesta considera ca nici ancheta DNA nu constituie un temei pentru a nu confirma alegerea profesorului in functie. „Nu este vorba despre contract de munca, ci de contract de mandat, iar acesta nu este suspendat instantaneu," explica Urian.

In opinia consilierului, „ar fi fost un abuz ca ministrul sa se opuna daca l-a vrut mediul academic cu orice pret" pe profesorul Astarastoae. In plus, exista un termen legal pana la care trebuie ales rectorul unei universitati, adauga el. Totuşi, Urian avertizeaza ca rectorul „nu a scapat de probleme" şi ca mandatul sau depinde de deciziile justitiei. Surse juridice au declarat insa pentru Romania libera ca ministrul putea da un ordin de suspendare a acestei numiri, pana la o decizie a instantei. Chiar daca Astarastoae ar fi contestat acest ordin in instanta, el nu ar fi fost pus in functie pana la solutionarea contestatiei.

Sursa: Romania Libera

Foto: cotidianul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
BillyCam,  14.05.2017 03:41

wh0cd8893702 viagra price

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii