ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
25-04-2013, ora 11:43

Cat de periculoasa poate fi carnea de peste? Vezi ce spun medicii ieseni

Articol de Alexandra Stefanescu

Dezlegarea la peste poate crea numeroase probleme de sanatate. Unele tin de conditiile de transport, conservare si vanzarea pestelui (ce duc la enterocolite si toxiinfectii alimentare) iar altele de modul de prepare (“surogatele” de peste ce duc la alergii) si de boli digestive prexistente.

Patologia este dominata de cea digestiva sau alergica dar si de enterocolite si toxiinfectii. In general sunt paciente de peste 40 de ani, care au tinut postul si care au o patologie asociata de tip digestiv. Colicile biliare, ulcerele, colecistitele acute, gastritele au fost declansate de consumul de peste prajit asociat adesea usturoiului. Pacientele beneficiaza de evaluare clinica, imagistica si biologica si terapie de urgenta iar cand starea clinica se amelioreaza adesea solicita externarea pentru a continua sarbatoare in familie. Exista si o a doua categorie de pacienti- cei ce consuma pe langa peste cantitati importante de alcool. Gastritele, ulcerele, pancreatitele, hemoragiile digestive sunt adesea urmarea vinului alb asortat in cantitati prea mari la peste iar comele alcoolice sunt frecvente in aceasta perioada”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru.

Recomandari:

a)verificati caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, pestele fiind unul din alimentele care se altereaza cu usurinta.

In special in cazul pestelui proaspat este esentiala pastrarea la gheata si prepararea rapida iar daca il tineti in frigider pana a doua zi este bine ca acesta sa fie spalat si invelit in folie alimentara. Urmariti in special: culoarea ce trebuie sa fie clara, bine definita si renuntati la cei cu aspect ,,cetos”, mirosul trebuie sa fie cat mai redus si mai placut (nu va lasati pacaliti de afirmatiile ca miroase a ,, apa de mare” sau ca dispare dupa spalare), pielea trebuie sa fie lucioasa si usor umeda iar senzatia de lipicios indica faptul ca nu este proaspat, solzii sunt luciosi si bine atasati de corp, gura inchisa, ochii limpezi si bombati, branhiile se deschid in evantai, curate rosii sau roz si inodore, corpul flexibil , muschii fermi si bine atasati de oase.

Fructele de mare trebuie sa prezinte un miros proaspat de alge marine si sa nu aiba urme de mucus sau materii straine. ,,Surogatele” care imita fructele de mare sunt facute din peste marin cu lapti, icre, aditivi alimentari si arome sau icrele negre ori cele rosii sunt substituite cu grasimi, carne de peste, coloranti si E-uri.

b) respectarea indicatiilor de regim igienodietetic la pacientii cu afectiuni digestive si continuarea medicatiei pentru patologia de baza;

c) sa nu utilizati alcoolul ca ,,medicament"pentru ca nu rezolva durerea ci doar poate agrava patologia digestiva;

d)evitarea temporizari prezentarii la spital pentru ca aceste afectiuni pot duce la numeroase complicatii.

Foto: crestinortodox.ro

     
Tag-uri: consum, peste, medici, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii