STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
23-06-2016, ora 15:22
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Casa Racovita, redata patrimoniului cultural iesean
Articol de Cristian Amariei Municipalitatea a inceput demersurile de achizitie a Casei Racovita, actualul sediu al Institutului Francez din Iasi. In cladirea din Copou va fi inaugurat pe 12 iulie Consulatul Economic Romano – Francez.
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iasi, a anuntat ca au fost initiate demersurile de preluare, conform dreptului de preemtiune, a imobilului in care functioneaza Institutul Francez. “Am discutat personal cu proprietarul, care locuieste in Franta, la Paris. I-am spus ca, fiind vorba de un monument istoric, ne exercitam un drept specific unei autoritati locale. Este o masura importanta de reintregire a patrimoniului cultural iesean. Speram sa fie un succes”, a declarat edilul sef al Iasului. Costurile achizitiei sunt estimate la 1,6 milioane de euro, proprietatea fiind alcatuita dintr-un teren de circa 3.000 de mp si o cladire de 700 de mp. Institutul Francez va functiona in continuare acolo, dar imobilul va gazdui si Consulatul Economic Romano – Francez care va fi inaugurat pe 12 iulie. Bazele infiintarii acestui consulat au fost puse in urma discutiilor avute in toamna anului trecut intre autoritatile locale si Ambasadorul Frantei in Romania, Excelenta Sa, François Saint-Paul.
Istoria unei bijuterii arhitecturale
Supranumit si “Micul Trianon” gratie stilul sau eclectic, edificiul care gazduieste Institutul Francez a fost ridicat in perioada 1850-1870, fiind mentionat documentar abia in 1905 cand profesorul A. C. Cuza, proprietarul sau din acel moment, a cerut autorizatia de a-l repara, ca urmare a stricaciunilor suferite cu ocazia cutremurului din 1899. in 1916 si 1926, noul proprietar, Nicolae A. Racovita, realizeaza renovari si extinderi a „Micului Trianon”. incepand cu 1946, imobilul a fost declarat „utilitate publica”, familia Racovita fiind expropriata. Cladirea a servit drept sediu pentru diverse institutii subordonate Ministerului Educatiei sau Politehnicii, apoi Ministerului Culturii (sectia de fotbal a Clubului Sportiv Municipal Studentesc in anii 50, Casa de Cultura a Uniunii Studentilor Comunisti in anii 60, scoala Populara de Arte – 1980-1991). Din 19 Aprilie 1991, in cladire a inceput sa functioneze Centrul Cultural Francez, iar in 2002 familia Racovita a reintrat in posesia casei.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email