ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
06-07-2012, ora 05:18

Campanie pentru copiii cu dizabilitati, la Iasi

Articol de Madalina Irimia

Fundatia Star of Hope Romania lanseaza proiectul “Centru de resurse pentru parintii care au copii si tineri cu dizabilitati”. Proiectul se va desfasura in perioada 20 iunie – 20 decembrie si se adreseaza parintilor din municipiul Iasi care au copii/tineri cu dizabilitati.

Este finantat de Primaria Municipiului Iasi (in baza prevederilor Legii 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general) si Fundatia Star of Hope Romania.

Dreptul fiecarui copil/tanar cu dizabilitati de a se dezvolta in cadrul comunitatii in care se naste, alaturi de familia sa este recunoscut atat de legislatia interna cat si de cea internationala. De aceea, este deosebit de important sa sustinem parintii pentru a-si dezvolta cat mai mult posibil capacitatile parentale, de le asigura resursele, cunostintele si deprinderile necesare astfel incat sa lupte cat mai eficient pentru respectarea drepturilor copilului lor.

Imputernicirea parintilor care au copii cu dizabilitati, constituie scopul acestui proiect. Aceasta interventie implica parintii care au copii cu dizabilitati intr-un proces de imputernicire, proces care, pe termen lung, asigura deplina participare a persoanei cu dizabilitati ca actor activ al comunitatii.

Principalele activitati planificate: cursuri de instruire pentru parinti privind diferite aspecte de baza ale dizabilitatilor (Autism, ADHD, Pareze/paralizii cerebrale, dizabilitati fizice, Sindrom Down, retard mental), consilierea si informarea parintilor, dezvoltarea grupurilor suport.

Teama parintilor de a-si expune copiii dispretului si indiferentei din partea unor actori sociali, teama de a nu fi intelesi poate determina un fenomen de autoizolare din partea acestora. Consideram ca parintii bine informati privind drepturile copiilor lor vor sti cum sa actioneze pentru respectarea acestora.

Prin implementarea proiectului “Centru de resurse pentru parinti care au copii si tineri cu dizabilitati” se intentioneaza: cresterea gradului de informare a parintilor care au copii/tineri cu dizabilitati privind drepturile copilului cu dizabilitati si sensibilizarea comunitatii fata de persoana cu dizabilitati. Noi lucram cu oameni si intre oameni si din acest motiv sensibilizarea comunitatii este un aspect important care trebuie neaparat urmarit. De asemenea, se aduce un plus de valoare umana.

Se doreste ca fiecare copil, parinte implicat in acest proiect, sa devina un promotor al schimbarii, un factor de influentare pentru alte persoane cu dizabilitati”, a declarat directorul de programe al Fundatiei Star of Hope Romania, Gabriela Raducanu

In judetul Iasi, in decembrie 2010, a fost inaugurat Centrul Regional de REABILITARE “Steaua Sperantei” care ofera servicii sociale copiilor cu nevoi speciale din toata zona Moldovei.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
mioara,  16.08.2012 15:16

mi-a placut articolul .sunt mama unui baiat de 17ani cu retard si sufar cind il vad singur si alungat de copii .Ar fi minunat un centru unde sa se intilnrasca si sa socializeze .Ne-ar prinde bine si noua parintilor.

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii