A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731745518.9789.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Campania ”De profesie: medic in Romania”, lansata astazi la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
02-04-2013, ora 17:23

Campania ”De profesie: medic in Romania”, lansata astazi la Iasi

Articol de Madalina Irimia

Consiliul Investitorilor Straini (FIC), prin Grupul de Lucru pe Sanatate, cu sprijinul Ministerului Sanatatii, lanseaza campania ”De profesie: medic in Romania”(www.deprofesiemedic.ro), sub sloganul ”Toti pentru medici, medici pentru toti”. Initiativa isi propune sa contribuie la solutionarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sanatate din Romania - exodul personalului medical din tara - care afecteaza starea de sanatate a romanilor pe termen lung si are consecinte severe asupra economiei nationale.

Cu cei peste 14.000 de medici care au parasit tara din 2007 pana in prezent, Romania are o rata a migratiei doctorilor de 9% in timp ce media europeana este de 2,5%, potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania (CMR). Mai exact, conform Eurostat 2011, media medicilor romani la 1.000 de locuitori este de 2,4 specialisti, iarmedia celorlalte tari europene este de 3,4 medici la 1.000 de locuitori. Mai mult, studii derulate de FIC si CMR realizate in 2011 si 2012 arata ca 64% dintre studentii uneia dintre cele mai mari universitati de medicina din Romania, respectiv 60% dintre medici intentioneaza sa paraseasca tara.

Motivele pentru care tinerii medici aleg sa plece si sa profeseze medicina in alta tara sunt legate de lipsa respectului pentru profesie, dificultatile financiare si lipsa oportunitatilor de educatie si perfectionare pe care le au in Romania, asa cum se arata intr-un studiu realizat in 2012 de catre ISRA Center.

Luand in considerare nevoile exprimate de cadrele medicale, campania ”De profesie: medic in Romania” isi propune cresterea numarului de medici in tara la mia de locuitori de la 2,4 la 2,6 pana in 2015. Acest obiectiv poate fi atins doar prin implicarea tuturor actorilor importanti din sistem. De aceea , FIC, prin Grupul de Lucru pentru Sanatate, propune crearea unei coalitii intre mediul de afaceri si autoritati pentru a genera un set de actiuni care sa contribuie la reducerea migratiei medicilor si care sa sustina reformarea sistemului de management al resurselor umane din sistemul de sanatate.

Ne putem mandri cu scoala romaneasca de medicina, cu medicii romani care fac minuni in spital, in ciuda tuturor problemelor sistemului de sanatate din ultimii ani. Medicii trebuie incurajati, trebuie sprijiniti de societate, merita din plin tot respectul nostru, al pacientilor si al cetatenilor simpli. Ca ministru al Sanatatii si ca economist sunt de parere ca banii investiti in sanatate nu sunt doar cheltuieli, ci sunt investitii in capitalul uman si in acelasi timp, in viitorul Romaniei. Din punct de vedere economic, consecinta migratiei fortei de munca, mai ales in cazul cadrelor medicale, este pentru tara exportatoare o reducere a potentialului de crestere economica pe termen mediu si lung. Suntem in discutii pentru o decizie extraordinar de importanta pentru Romania, si anume sa ducem in subordinea universitatilor spitalele clinice, astfel incat acolo sa se desfasoare un proces integrat intre pregatire, munca si realizarea actului medical. Cred ca in cativa ani de zile un asemenea proces se va vedea atat in imbunatatirea modului in care se realizeaza serviciile medicale pentru pacienti cat si in cresterea increderii si satisfactiei medicilor in sistemul sanitar romanesc", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Judetele cele mai afectate de lipsa medicilor specialisti sunt, potrivit Colegiului Medicilor din Romania, Calarasi si Giurgiu, care au 1 medic la 1.000 de locuitori, urmate de Ialomita (cu 1,1 medici la 1.000 locuitori) si Tulcea (cu 1,2 medici la 1.000 de locuitori).

Sub umbrela campaniei ”De profesie: medic in Romania” vor fi derulate proiecte care sa raspunda nevoilor medicilor din Romania si care sa contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical si, totodata, de atragere a medicilor in Romania.

Potrivit Colegiului Medicilor din Romania, pentru scolarizarea celor aproximativ 14.000 de medici emigranti, statul roman a cheltuit mai mult de 3,5 miliarde de lei. CMR sutine ca, din cauza migratiei, in Romania exista spitale care nu au nici macar un medic specialist, fenomen unic in Europa.

Conform studiului ”Conditia medicului in Romania” realizat de CMR in 2011, 58,46% dintre medicii din Romania sunt profund nemultumiti de nivelul salarizarii, iar 25,52% s-au declarat nemultumiti. In acelasi timp, studiul arata ca foarte multumiti de salariu sunt 0.30% dintre medicii romani.

Romanii sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste speranta de viata, cu o medie de supravietuire de 73 de ani si cinci luni, potrivit Eurostat 2012.

     
Tag-uri: lansare, campanie, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii