ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-05-2013, ora 12:34

„CIOC, CIOC... CINE-I ACOLO?”, proiect de prevenire a furturilor din locuinta

Articol de Alexandra Stefanescu

CIOC, CIOC...CINE-I ACOLO? este un proiect pilot derulat pe raza Sectiei 4 Politie Iasi initiat de Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii in colaborare cu Biroul de Investigatii Criminale si Sectia 4 Politie din municipiul Iasi.

Proiectul se axeaza in principal pe prevenirea furturilor din locuinta care sunt favorizate de comportamentele neglijente ale proprietarilor de apartamente (usi de acces neasigurate, ferestre deschise etc.) sau care sunt comise de infractori prin distragerea atentiei victimei/folosirea unor „legende” prin care obtin permisiunea de patrunde in locuinta.

Perioada de derulare este aprilie-iulie 2013, iar ca si beneficiari principali enumeram: elevii claselor 1-8 din unitatile de invatamant partenere si familiile acestora; proprietarii/locatarii blocurilor din cartierele aflate pe raza Sectiei 4 Politie, cu precadere persoanele in varsta; populatia cartierelor de pe raza Sectiei 4 Politie Iasi.

Principalele tipuri de activitati derulate:

- sedinte de informare cu elevii din unitatilor de invatamant de pe raza Sectiei 4 Politie: Scoala Generala B.P. Hasdeu, Scoala Generala Ionel Teodoreanu, Scoala Generala G.I. Bratianu.

- distribuirea de materiale de informare (afise, pliante) si in intalnirilor realizate de politistii de investigatii criminale si de proximitate din cadrul Sectiei 4 Politie – discutii cu locatarii blocurilor, reprezentantii asociatiilor de locatari/proprietari.

Copiilor, in special celor din ciclul primar, le sunt prezentate aspecte legate de siguranta personala, modalitatea de interactiune atunci sunt abordati de persoane necunoscute. Li se explica modul in care actioneaza hotii care fura din locuinte prin distragerea atentiei si care sunt masurile care trebuie luate pentru a nu fi victima acestora. La finalul activitatii fiecare copil primeste materiale de informare (pliant, fly-er) cu informatii destinate adultilor cu rugaminte de a discuta cu parintii la domiciliului despre aspectele prezentate de politisti. In acest fel se doreste diseminarea mesajelor preventive catre parinti, dar si bunici. Pana in prezent au fost organizate 27 intalniri in cele 3 scoli, la care au participat peste 1000 elevi.

Totodata, pentru a asigura vizibilitatea mesajelor preventive, prin politistii de investigatii criminale si de proximitate, au fost afisate in scarile de bloc din cartierele aflate pe raza Sectiei 4 Politie (Oancea,. Ciurchi, Ciric-Stejar etc.) peste 900 de afise.

Proiectul isi mai propune sa incurajeze cetatenii sa fie buni vecini, sa observe persoanele si comportamentele suspecte in apropierea zonei de domiciliu si sa ii convinga pe vecinii, prietenii si membrii familiei sa respecte cele mai elementare reguli de siguranta personala.

     
Tag-uri: campanie, furt, locuinta, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii