A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734833701.9566.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Bolile fantinilor inundate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-06-2013, ora 12:41

Bolile fantinilor inundate

Articol de Madalina Irimia

Fantanile inundate pot crea mari probleme de sanatate prin contaminarea cu substante chimice si bacterii. Pentru a fi potabila apa de fantana trebuie sa respecte anumite norme:0,50 mg/l la nitriti; 50 mg/l la nitrati; 0/100 cm cubi apa la bacterii.Cei mai sensibili sunt copii iar intoxicatia cu nitriti si boala diareica acuta pot evolua nefavorabil.

Intoxicatia cu nitriti (asa zisa de intoxicatie cu apa de put, cianoza infantila sau methemoglobinemie infantila cianotica) este cauzata de apa casnica (de baut sau utilizata la prepararea alimentelor) contaminata de nitritii din ingrasamintele naturale ( gunoi de grajd) sau ingrasaminte azotoase sintetice sau din pozitionarea necorespunzatoare a grupurilor sanitare in rural. Nitritii ajung in apa prin fertilizarea terenurilor agricole cu ingrasaminte naturale (gunoi de grajd) sau ingrasaminte azotoase sintetice.

Formele clinice acute ale intoxicatiei cu nitriti sunt severe la nou nascuti si adesea se inregistreaza cazuri letale. Ele depend de nivelurile methemoglobinemiei:

a) usoare( 3-15%) caracterizate prin modificari de culoare ale tegumentelor ce devin cenusii sau albastre;

b) medii (15-20%) cu prezenta cianozei;

c) severe (25-50%) apar urmatoarele semne si simptome: cefalee, dispnee, fotofobie, slabiciune, stare confuzionala, palpitatii, tahicardie dureri precordiale,greturi,varsaturi iar la peste 50-70% letargie, stupor, alterarea starii de constienta, aritmii, insuficienta circulatorie si deces.

Boala diareica acuta datorata cresterii numarului de bacterii, in special coliformi, evolueaza cu greturi, varsaturi, dureri abdominale, febra, hipotensiune, tahicardie, sindrom de deshidratare.

Recomandam:

1.consumul de apa ,,sigura” imbuteliata- in special pentru prepararea alimentelor cum ar fi laptele praf al sugarilor;

2.apa din fantana sa fie fiarta si racita;

3.consum de alimente ambalate si bine preparate termic;

4.respectarea regulilor de igiena individuala;

5.prezentarea rapida la spital a oricarui copil cu cianoza sau boala diareica.

Foto: newsbv.ro

     
Tag-uri: boli, fantani, nitriti
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii