A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727673121.7679.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Biserica protejata de cutremur. Un lacas de cult din Iasi va avea izolatori antiseismici
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-04-2015, ora 09:05

Biserica protejata de cutremur. Un lacas de cult din Iasi va avea izolatori antiseismici

Articol de Cristian Amariei
O biserica monument istoric din judetul Iasi, construita in 1594, o sa fie primul lacas de cult caruia i se vor monta izolatori antiseismici. Practic, in urmatoarele 2 luni, fundatia va fi refacuta astfel incat, biserica sa reziste si unui cutremur de 7 pe Richter. Lucrarile fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene, in valoare de 2 milioane de euro, noteaza digi24.

La biserica "Sfantul Nicolae" din localitatea Aroneanu, judetul Iasi, muncitorii lucreaza la foc continuu. Asta pentru ca lucrarea, care prevede montarea unui sistem de 48 de izolatori antiseismici sa fie gata la timp. Practic, toata greutatea cladirii va fi preluata de niste bile antiseismice, iar biserica va putea sa oscileze odata cu miscarea telurica.

"O sa fie primul monument istoric biserica care va avea sistem antiseismic pe bile. in sensul ca nu va mai lucra pe temelia veche, ci are doua noi temelii si intre aceste doua noi temelii va veni acest sistem antiseismic," a spus Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu.

Odata montati, izolatorii antiseismici pot ramane 50 de ani, timp in care vor fi monitorizati periodic de catre specialisti.

Aurel Daniluc, maistru lucrari: "Greu nu e, dar e dificultate tehnica, de durata. Se lucreaza cu otel beton gros. Spatiul fiind stramt, de multe ori se lucreaza in pozitia in genunchi, nu se poate altfel, nu permite spatiul."

Pe langa biserica, se doreste si refacerea intregii curti vechi, iar la final lacasul de cult va fi inclusa in circuitul turistic.

"Biserica din Aroneanu este din 1594 singura ctitorie a voievodului Aron Voda. De aceea e foarte importanta si din punct de vedere istoric, chiar daca este prea putin cunoscuta de cei din jur si chiar din Iasi si din imprejurimi, totusi ea are valoare istorica," a explicat Ovidiu Buzenchi, preot paroh la biserica Aroneanu.

Lucrarile, in valoare de doua milioane de euro ar trebuie sa fie finalizate la sfarsitul anului, insa constructorii spun ca acestea se vor termina cu doua luni mai devreme.
     
Tag-uri: iasi, biserica, antiseism
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  09.06.2017 22:22

wh0cd8589493 cialis pharmacy Augmentin AMOXIL ONLINE

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii