ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-10-2012, ora 04:27

Biserica Ortodoxa Romana o sarbatoreste duminica pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

Articol de Diana Dumitriu

Manifestarile religioase organizate la Iasi cu prilejul Sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva sunt oficiate de IPS Daniel, Patriarhul BOR, impreuna cu cei 14 arhierei, membri ai Sfantului Sinod al BOR. Cuvioasa Parascheva s-a nascut in localitatea Epivat, din Tracia, in prima jumatate a secolului al XI-lea. Inca de tanara a parasit casa parinteasca pentru a intra in monahism la o manastire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retragandu-se apoi in pustiul Iordanului, intr-o manastire de maici unde a ramas pana la varsta de 25 de ani, dupa care s-a intors in satul sau natal unde a mai trait inca doi ani, in post si rugaciune.

Moastele Cuvioasei au fost pastrate aproape 200 de ani intr-o biserica din Epivat, apoi la Tarnovo, iar in secolul al XVI-lea, sfintele moaste au fost duse la Constantinopol. In anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reusit sa le aduca la Iasi, asezandu-le in biserica Manastirii 'Sfintii Trei Ierarhi'. Aici au ramas pana dupa 1887, cand s-au finalizat lucrarile de construire a Catedralei Mitropolitane din Iasi.

Desi Sfanta Cuvioasa Parascheva este sarbatorita in intreaga Patriarhie Romana, ea este considerata ocrotitoarea Moldovei. Sfanta Parascheva este numita 'luminatoare casnica a Moldovei' pentru ca, de mai bine de trei secole si jumatate, ocroteste Moldova.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotarata de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1955. Tot atunci a fost stabilita si data de praznuire a Sf. Parascheva, pe 14 octombrie.

Mentionam ca, de 63 de ani, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt scoase pe data de 14 octombrie din Catedrala mitropolitana in curtea din fata, intr-un loc special amenajat pentru ca pelerinii sa se poata inchina si ruga.

Incepand din 1996, reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au decis sa aduca in pelerinaj la Iasi, de hramul Sfintei Parascheva, moastele unor sfinti, primele fiind cele ale Sfantului Andrei, considerat a fi Apostolul romanilor.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii