A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731795589.1805.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Big Mac sau shaorma? Ce e mai sanatos?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
20-03-2012, ora 09:08

Big Mac sau shaorma? Ce e mai sanatos?

Articol de Madalina Irimia

Preparatele de tip fast-food, precum Big Mac-ul, par sa fie mai sanatoase decat friptura clasica, pastele bolognese sau shaorma, cel putin asa sustin cercetatorii americani. Oamenii de stiinta de la Scoala Medicala Harvard au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au masurat cantitatea de carne rosie care se gaseste in astfel de preparate.

Acest tip de carne, condamnata in repetate randuri pentru ca ar duce la aparitia bolilor de inima si a cancerului, nu este periculoasa pentru sanatate atat timp cat este mancata cu moderatie, informeaza The Independent.

Potrivit specialistilor de la The Scientific Advisory Committee of Nutrition, o persoana sanatoasa ar trebuie sa manance 70 de grame de carne rosie pe zi si cel mult 500 de grame pe saptamana.

Printre alimentele analizate se numata carnatii, sunca, spaghetele bolognese, Big Mac-ul, shaorma, friptura facuta in ulei si cea preparata pe gratar. Rezultatele obtinute arata ca sunca prajita si carnatii serviti la micul dejun contin 130 de grame de carne rosie, o portie normala de spaghetele bolognese contine 140 de grame, o shaorma are 130 de grame, o portie normala de friptura facuta in ulei contine 102 grame, Big Mac-ul contine 70 de grame si gratarul poate ajunge pana la 90 de grame de carne rosie - portia.

Carnea de porc, vita sau miel creste riscul aparitiei bolilor de inima cu 18% si a cancerului cu 10%, au mai constatat savantii. Potrivit acestora, includerea in dieta a carnii procesate mareste aparitia afectiunilor cardiovasculara cu 21% si a cancerului cu 16 %.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, considera cercetarea redundanta si spune ca nu ar trebuie sa mancam mai mult de o portie, maximum doua de carne rosie pe luna. "Carnea rosie are un continut ridicat de grasime. Aceasta grasime ataca inima, deoarece este responsabila de cresterea colesterolului. Exista intradevar tipuri de carne rosie extrem de sanatoasa, dar acestea sunt scumpe si nu se gasesc in toate supermarketuri", a declarat pentru gandul Mencinicopschi.

In ceea ce priveste faptul ca preparatele de tip fast-food ar fi mai sanatoase decat friptura facuta pe gratar, el spune ca acestea sunt pe baza de carne procesata si gatite in ulei, ceea ce le-ar clasa pe ultimul loc in privinta substantelor nutritive. "Cantitatea de carne este mai putin importanta decat tipul de carne. De exemplu, carnea de pui sau de peste este recomandata si de trei ori pe saptamana", sustine nutritionistul.

Potrivit lui Mencinicopschi, shaorma ar fi cel mai sanatos preparat, daca ar fi consumata fara sosuri si fara cartofi. Frigerea carnii pentru chebap se face intr-un mod adecvat, pentru ca atunci cand prepara shaorma caldura vine din lateral. Asta e bine pentru ca grasimea nu cade pe foc, nu se autoaprinde si nu adauga carnii produse cancerigene.

Prof. dr. Mencinicopschi recomanda ca atunci cand mancam carne sa nu alegem drept garnitura cartofii prajiti sau orezul, alimente care ingreuneaza digestia. "Legumele crude sau usor inabusite sunt suficiente", precizeaza acesta.

Sursa: gandul.info

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii