Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Batrana din Iasi jefuita de falsi angajati ai Termoservice. Hotii au fugit cu 10.000 lei si 1200 euro
Articol de Cristian AmarieiPe data de 3 iunie, Politia municipiului Iasi a fost anuntata de catre M. Maria, de 80 ani, despre faptul ca in cursul aceleiasi zile in jurul orei 12:00, a primit in locuinta doi barbati care s-au recomandat ca fiind reprezentanti ai S.C. „Termoservice” S.A. Profitand de neatentia batranei, i-au furat din locuinta 10.000 lei si 1200 euro.
In cauza s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de furt, iar cercetarile continua pentru identificarea autorilor, tragerea acestora la raspundere penala, precum si pentru recuperarea prejudiciului.
Politistii va recomanda sa verificati in prealabil, la Asociatia de Proprietari, daca astfel de angajati urmeaza sa efectueze verificari la locuintele din imobil. De asemenea, inainte de a permite accesul in locuinta persoanelor straine care se recomanda a fi cerute legitimatiile de serviciu.
Unul dintre modurile de operare al hotilor care fura din locuinte este acela „prin ademenire”. FALSII VIZITATORI, actioneaza prin distragerea atentiei sau atribuirea unor calitati false si incearca sa ajunga in casele oamenilor pentru a le fura banii sau bunurile de valoare. Acest tip de infractor este politicos si pretinde a fi un reprezentant al unor autoritati publice, companii de gaze, apa sau electricitate. Face parte din categoria persoane convingatoare si insistente. De fapt, acesti indivizi certati cu legea folosesc orice poveste pentru a intra in casa victimelor. Sunt cazuri in care poarta adesea salopete cu logo-ul companiei.
Bunurile sustrase sunt in general sume de bani, insa au fost cazuri in care au fost furate si alte bunuri mici si de valoare (telefoane, bijutierii). Victimele acestui gen de infractori fac parte din categoria persoanelor in varsta, care sunt mai vulnerabile.
Ce povesti/metode folosesc infractorii pentru a patrunde in locuinta victimei
- Metoda “E-ON” : infractorii pretind ca sunt reprezentanti ai companiilor de gaz, apa, electricitate, solicita accesul in locuinta pentru verificari
- Metoda “DETERGENTUL” : falsi vanzatori care bat la usa victimelor si produse de curatenie gratuite sau la preturi promotionale
- Metoda “DERATIZARE” : sub motivul ca sunt angajatii unor firme care ofera servicii de deratizare primesc accesul in locuinta
- Metoda “STRAINUL” : infractorii motiveaza c a nu sunt din localitate, spun ca au o urgenta medicala (de obicei spun ca sunt cetateni straini si vorbesc stricat limba romana) si nu au bani romanesti asupra lor solicita victimelor sa le schimbe sume in valuta. Iau banii si lasa garantie o geanta in care spun ca au valuta sau bunuri de valoare, spunand ca se vor intoarce.
- Metoda “CERSETORII” : persoane care bat la usile oamenilor, cersesc sau solicita un pahar cu apa. Din aceasta categorie fac parte in general femeile si copii.
Cum actioneaza dupa ce patrund in locuinta
- Distrag atentia victimelor, le trimit in alta camera pentru a aduce un anumit lucru, timp in care cauta bani sau bunuri de valoare
- Unii infractori lucreaza in echipa: in timp ce primul distrage atentia victimei (de exemplu, stau in bucatarie cu usa inchisa), cel de-al doilea patrunde in apartament si cauta in celelalte camera
- Unii infractori au obiceiul de a incerca si usile de acces in locuinta. Daca acestea nu sunt incuiate, sustrag bunurile care le gasesc pe holul apartamentului.
Foto: voceatransilvaniei.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email