Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Batalia mascatilor de la Ruginoasa a fost oprita de jandarmi
Articol de Diana DumitriuPolitistii si jandarmii au reusit sa opreasca Batalia mascatilor de la Ruginoasa, batalie care de sute de ani este dusa intre Delenii si Valenii satului in ultima zi din an. Peste 1.000 de persoane, localnici si turisti, au venit de la primele ore ale diminetii la Ruginoasa pentru a vedea Malanca sau traditionala bataie cu bate a mascatilor din localitate.
In centrul satului, locul unde trebuia sa se desfasoare confruntarea dintre Deleni si Valeni, si-au facut aparitia si peste 50 de politisti si 150 de jandarmi de la Gruparea Mobila Bacau. Mascatii insa si-au facut apaitia abia la ora 8,30. Primii care au renuntat si au plecat au fost Valenii, astfel ca Delenii au fost desemnati castigatorii luptei din Ruginoasa.
”Au existat grupuri de colindatori cu masti dar care nu s-au manifestat violent. Cele doua grupuri s-au constituit dar nu s-au mai confruntat. Zilele trecute ne-am intalnit cu reprezentantii lor pentru a-i convinge sa nu foloseasca ciomegele. Sunt arme albe si astfel intra in sfera ilegala daca le folosesc. Pana la aceasta ora nu avem inregistrat niciun eveniment”, a declarat maiorul Marius Taranu, purtatorul de cuvant al Gruparii Mobile Bacau.
Anul trecut, in timpul luptei duse sub atenta supravegherea politistilor si jandarmilor, au cazut "victime" mai multe persoane. Din cauza ranilor grave suferite la nivelul capului, un baiat de 17 a ramas paralizat. In timpul incaierarii, acestuia i-a fost scoasa masca de pe cap si a fost lovit de adversari cu batele.
Chiar daca nu s-au mai batut, mascatii au mers la primarie pentru a-l ura pe primul gospodar al comunei Ruginoasa, acesta fiind unul dintre privilegiile obtinute odata cu castigarea bataliei de la sfarsit de an. Un alt privilegiu pe care Delenii il vor avea in 2013 va fi cel de a organiza festivitati si, totodata, de a avea intaietate la cucerirea inimilor fetelor nemaritate.
Batalia de la sfarsit de an sau Malanca, cum i se mai spune popular, s-a practicat si se practica, potrivit traditiei de aproape 500 de ani, si in alte localitati ale comunei, in satele Rediu si Bugeoaia, insa aici combatantii sunt mult mai echilibrati.
De peste o jumatate de secol, pregatirile mascatilor, de fapt tineri flacai numai buni de insuratoare, fie ca sunt Deleni, fie ca sunt Valeni, incep inainte cu cateva zile de sfarsitul anului, cand fiecare tabara isi stabileste propriile strategii de lupta. In dimineata ultimei zile din an, inca de dinainte de a se lumina de ziua, tinerii se aduna, isi pun masti hidoase, se inarmeaza cu ciomege, isi disputa suprematia in sat, sub privirile a mii de spectatori din toate colturile tarii, care incurajeaza lupta.
Dupa batalie isi schimba mastile hade cu frumoase comanacuri si petrec in mijlocul satului alaturi de ursi, capre, cerbi, pauni, tigani, mirese sau irozi.
Batranii satului nu isi mai amintesc de unde a izvorat obiceiul Malanca, dar stiu ca bunicii lor le povesteau ca si atunci cand erau ei tineri era tot asa: ca aceasta batalie reprezinta nu doar confruntarea dintre tinerii de pe Deal si cei din Vale, ci confruntarea dintre relele vechiului an si bunastarea pe care cu totii se asteapta sa o obtina in anul ce sta sa soseasca.
Foto: evz.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email