ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
02-02-2012, ora 12:45

Atentie la sursele de incalzire!

Articol de Alexandra Stefanescu

Majoritatea factorilor de risc ai intoxicatiei cu monoxid de carbon pot fi schimbati sau controlati. Pentru evitarea acestor intoxicatii cu monoxid si fum, sunt recomandate verificarea atenta a surselor de caldura de catre personalul autorizat.

Prevenirea acumularii monoxidului de carbon in locuinta se realizeaza verificand anual si reparand sistemele de incalzire din locuinte sau semineele din interiorul locuintei precum si sistemele ce prezinta instalatii de aerisire ( cosuri).

-NU folositi cuptoarele din bucatarie pentru a incalzi locuinta, in special cuptoarele cu gaz.

-NU inchideti locul unde se ard lemne sau hartie, inainte ca focul sa fie stins complet.

Afectarea depinde de mai multi factori :ventilatia zonei, cantitatea si durata expunerii, varsta-copii si varstincii sunt mai expusi, afectiuni asociate (cardiaci, fumatori). In cazul expunerii la monoxid de carbon a gravidei, fatul prezinta un risc ridicat de intoxicatie cu monoxid de carbon si dureaza mult mai mult eliminarea monoxidului de carbon din sangele fatului decat eliminarea gazului din sangele mamei.

Simptomele intoxicatiei cu monoxid de carbon nu sunt specifice dar sunt interpretate in contextul expunerii la o sursa de ardere incompleta sau afectarii simultane a mai multor persoane: cefalee, greturi, varsaturi, vertij, astenia, tulburari vedere, somnolenta, confuzie, convulsii si coma.

In 2010 aproape 100 de pacienti au ajuns intoxicati cu monoxid si fum la spitalul de Urgente "Sfantul Ioan" din Iasi. 88,51% sunt din urban si majoritatea sunt barbati- 58,28%. Grupa de varsta cea mai afectata a fost cea de 31-40 de ani (28,74%) unde majoritatea sunt cei fara loc de munca ( 34,38%) si cea asociata pensionarilor (16,09%) care indica faptul ca peste jumate din cei afectati sunt cei fara posibilitati materiale ce au utilizat aragazul drept sursa de caldura.

Foto: adevarul.ro

     
Tag-uri: ger, aragaz, pacienti, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii