ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
25-03-2012, ora 08:02

Astazi ortodocsii si catolicii serbeaza Buna Vestire. Prima dezlegare la peste din Postul Pastelui

Articol de Madalina Irimia

Ortodocsii si catolicii serbeaza duminica, Buna-Vestire, zi in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste un fiu, pe Isus Hristos. La aceasta data, cei care postesc au dezlegare la peste pentru prima oara.

Buna-Vestire este prima sarbatoare confirmata in documente, dintre sarbatorile Maicii Domnului. Data acestei sarbatori a oscilat la inceput. Astfel, unii o celebrau in ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar in unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia si Milano, Buna-Vestire s-a sarbatorit la 18 decembrie. Parintele profesor Ene Braniste sustine ca sarbatoarea a fost introdusa la Roma de Papa Leon al II lea (681-683), la inceput ca o sarbatoare locala si cu denumirea de sarbatoare a asteptarii Nasterii Domnului, dar variatia datei ei a durat in Apus pana in sec. XI, cand data de 25 martie s-a generalizat in toata lumea catolica de atunci. Numai la armeni Buna-Vestire se praznuieste pe 7 aprilie, in raport cu data veche a sarbatorii Nasterii Domnului (6 ianuarie).

Buna-Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.

Buna-Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. Asta pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii, potrivit Mediafax.ro.

Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau. Mai exista obiceiul ca in aceasta zi sa se numere de cate ori isi canta cucul numele.

Un alt obicei era ca flacaii si fetele sa intrebe pasarea cand se vor casatori. Daca se intampla ca dupa rostirea unor versuri cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea era semn ca urma sa aiiba loc o casatorie grabnica.

De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

In credinta populara se spune ca daca de Buna Vestire un copil va umbla in jurul stupilor cu o lumanare de la biserica aprinsa, albinele vor face multa miere. In timpul acestei sarbatori, femeile fac un foc mare in curtea casei si pun pe pragul usii paine, sare si apa ca sa se incalzeasca, sa bea si sa manance ingerii. Batranii mai spun ca in timpul acestei sarbatori este mare pacat sa lucrezi, potrivit Mediafax.ro.

O alta traditie spune ca in aceasta zi este pacat sa cauti gaina de ou si sa pui closca, pentru ca, se crede ca puii vor iesi strambi si cu doua capete.

Foto: episcopiatulcii.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii