Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Apa din piscine si stranduri ne poate baga in spital
Articol de Madalina IrimiaIn perioada caniculara bolile transmise prin apa din zonele de agrement pot cauza multe probleme. Deschiderea strandurilor si a pisicinelor a dus la aparitia primilor pacienti la urgente.Conjunctivitele,otitele sau dermatitele domina patologia cu transmisie hidrica dar sunt numeroase afectiuni digestive legate de ingestia apei poluate ( in special la copii) .
Dupa agentul patogen incriminat se pot clasifica in :
a)bacteriene-transmisia hidrica fiind incriminata in febra tifoida, dizenterie, holera, boala diareica a copilului mic, gastroenteritele etc;
b)virale-( peste 100 de virusuri)- de regula -enterovirusuri (Coxsackie A si B, Echo, V.hepatic A s.a.), retrovirusuri si calicivirusuri, V.hepatic C si E, parvovirusuri, coronovirusuri, picobirnavirusuri;
c)parazitoze-produse de protozoare( lambliaza, giardioza, tricomonaza), cestode:(cisticercoza, echinococoza, himenolepidoza), trematode: fascioloza, dicrocelioza, schistotomiaza,nematode(ascaridoza, tricomonaza, oxiuraza)
Manifestari frecvente ( inclusiv de la apa de piscina):
1. Conjunctivita chimica datorata substantelor cu care apa a fost dezinfectanta. Aceasta conjunctivita se caracterizeaza prin scaderea pana la disparitie a secretiei lacrimale, urmata in situatiile grave de uscarea corneei.
2. Conjunctivita de piscina-produsa de Chlamidia trachomatis; dupa 2-19 zile de la contactul cu apa infectata apare secretia conjunctivala purulenta si inrosirea ochilor;
3. Otita de bazin-poate sa apara pe toata perioada verii si ca manifestari principale sunt durerea, senzatie de ureche infundata si prurit in conductul auditiv extern.
4. Pitiriazisul- micoza a pielii produsa de o ciuperca microscopica (Pitiriazis versicolor). caracterizata prin aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis, localizate cu predilectie la nivelul toracelui ce se transmite predilect se face prin apa de piscina, dar si prin utiliazarea unui sezlong fara folosirea prosopului personal.
5. Dermatofitia piciorului-micoza produsa de o ciuperca microscopica care se poate transmite atunci cand se merge descult pe marginea piscinei, la sauna, sau la dusurile comune afectand frecvent pielea din spatiile dintre degetele piciorului, talpa si unghii si este favorizata de transpiratia abundenta. Boala se poate extinde in conditiile in care incaltamintea nu lasa piciorul sa respire. Nediagnosticata si netratata la timp, micoza evolueaza prin aparitia de vezicule care produc prurit (mancarime), inrosirea si descuamarea pielii insotite de emanarea unui miros neplacut.
6. Trichomonioza- boala cu localizare genitala manifesta prin secretie spumoasa urat mirositoare transmisa prin apa calda a piscinelor in conditiile in care alaturi de persoane sanatoase se scalda persoane infectate.
7. Boli digestive- precum dizenteria bacilara care apare in urma ingestiei de apa contaminata cu bacterii din materiile fecale ale persoaneleor purtatoare ale bacteriei Shygella dizenteriae. Boala se transmite foarte usor pentru ca numarul de bacterii care o pot declansa este foarte mic (intre 10 si 100 bacterii) si se manifesta prin febra, greturi, varsaturi si diaree cu scaune muco-purulente sau giardioza ce apare mai frecvent la copii dupa ingestia de apa contaminata cu fecale in care exista chisti de Giardia lamblia sau hepatile virale.
Recomandarile medicilor tin de evitarea scaldatului in ape pluate, obligativitatea dusului la intrarea si iesirea din bazine si utilizarea prosopului personal.
La aparitia oricarei simptomatologii este bine sa consultati un medic.
Foto: libertatea.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email