STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
25-09-2015, ora 14:01
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Ambasadorii proiectului Iasi Capitala Europeana a Culturii 2021
Articol de Madalina Irimia Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana lanseaza campania Ambasadorii Iasi 2021. Peste 15 personalitati din domenii diferite (business/antreprenoriat, teatru, muzica, literatura, arte vizuale) sustin candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.
„Suntem foarte bucurosi sa primim sprijinul acestor mari personalitati, este o adevarata onoare pentru noi! Suntem convinsi ca aceasta campanie va intari mesajul ca Iasul dispune de oamenii, de resursele si de valorile culturale necesare pentru a deveni Capitala Europeana a Culturii in 2021”, a declarat Iulian Boia, directorul executiv al Fundatiei Iasi – Capitala Culturala Europeana.
„Am plecat de la ideea de a nu avea foarte multi ambasadori. Nu e o chestiune de cantitate, cat de relevanta si, in masura in care a fost posibil, de oameni care nu sunt din Iasi, dar care cunosc si iubesc acest oras, dar si de oameni plecati din Iasi in diaspora. Am incercat sa prindem pe fiecare segment figuri cu adevarat reprezentative si ne bucura faptul ca au raspuns cu entuziasm la rugamintea noastra”, a declarat Florin Cintic, directorul artistic al proiectului Iasi – Capitala Europeana a Culturii 2021.
In fiecare saptamana vor fi anuntati cate trei ambasadori si testimonialele lor pentru Iasi – Capitala Europeana a Culturii 2021.
Director al Muzeului Literaturii Romane din Iasi si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, Dan Lungu (foto sus) este unul dintre cei mai apreciati si mai titrati scriitori romani, cartile sale fiind traduse in 11 limbi. A absolvit cursurile Facultatii de Filosofie, sectia Sociologie – Politologie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi si a urmat studii postdoctorale la Sorbona. A fost redactor al revistei „Au Sud de L’Est” din Paris si redactor-sef al revistei de cultura „Timpul”. De asemenea, a colaborat si cu alte reviste culturale, precum „Hyperion”, „Convorbiri literare”, „Cuvantul”, „Luceafarul”. In prezent, Dan Lungu este conferentiar la Catedra de Sociologie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Cartile sale, „Sunt o baba comunista! ” (2007), „Cum sa uiti o femeie” (2009) si „In iad toate becurile sunt arse” (2011), au devenit bestseller-uri imediat dupa aparitie. Opera scriitorului mai cuprinde eseuri si piese de teatru. Pentru activitatea sa literara, Dan Lungu a fost distins cu numeroase premii literare: Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania, Premiul Societatii Junimea pentru activitatea literara pe 1993, Premiul Editurii Nemira pentru proza scurta (1997) si Premiul „Vasile Pogor” al Primariei Municipiului Iasi pentru activitatea literara (2007).
Cu o cariera impresionanta in teatru si film, Ion Caramitru este Presedinte al UNITER din 1990 si director al Teatrului National din Bucuresti din anul 2005. A fost Ministrul Culturii intre anii 1996 – 2000, iar in anul 2014 a fost desemnat Cetatean de Onoare al Municipiului Iasi. Este detinatorul a numeroase premii si distinctii, printre care amintim: Premiul Revistei Cinema pentru Interpretare (1976), Premiul Asociatiei Cineastilor (1980), Ofiter de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic (decorat in 1995 de catre Regina Elisabeta a-II-a a Marii Britanii si Irlandei de Nord), Cavaler al Ordinului Literelor si Artelor (Franta 1997), Ordinul pentru Merit al Romaniei in grad de Mare Cruce (2000), Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte „George Enescu” Iasi (2008).
Cu un palmares impresionant, poetul si dramaturgul roman Matei Visniec este cunoscut in intreaga lume in special pentru scrierile sale in limba franceza. Devine, dupa anul 1989, autorul cel mai jucat in Romania, la radio si la televiziune, piesele sale, traduse in peste 25 de limbi fiind jucate, de altfel, pe toate continentele. Matei Visniec este detinatorul a numeroase premii si distinctii acordate in tara sau in strainatate: Marele premiu de teatru radiofonic al Societatii Autorilor si Compozitorilor Dramatici din Franta pentru piesa „Povestea ursilor panda povestita de un saxofonist care are o iubita la Frankfurt” (1994), Premiul de Dramaturgie al Academiei Romane (1998), Premiul National de Dramaturgie acordat de Ministerul Culturii (2002), Premiul EUROPEAN acordat de Societatea Autorilor si Compozitorilor Dramatici din Franta (2009), s.a.m.d. in prezent locuieste la Paris, unde este jurnalist la Radio France Internationale si colaboreaza la diferite alte reviste franceze.
Dosarul de candidatura al Iasului va avea ca tema principala si ca slogan formula „Switch On” si va fi depus la Ministerul Culturii la data de 10 octombrie 2015. „Switch on este expresia a ceea ce ne dorim sa obtinem prin acest proiect, respectiv sa schimbam fata orasului, sa comutam pe Iasi, aceasta fiind si tema intregului dosar. Vrem ca 2021 sa fie momentul in care transformam Iasul in centrul de interes al fluxurilor intelectuale, culturale, democratice europene”, a precizat Florin Cintic, directorul artistic al proiectului Iasi – Capitala Europeana a Culturii 2021. Programele care stau la baza proiectului sunt: „Punti creative/ Creative Bridges”, „Celebrand diversitatea spirituala/ Celebrating Spiritual Diversity”/ „Dor si calator/ Longing and Belonging”, „Puncte puncte…/ Connecting Dots”, iar „ariile de acoperire ale conceptului”: „Memorie responsabila”, „Cultura vie”, „Spiritualitate implicata” si „Creativitate angajata”.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email