A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734889969.1193.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alimente in care se "ascund" antioxidantii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
08-11-2011, ora 11:04

Alimente in care se "ascund" antioxidantii

Articol de Alexandra Stefanescu

Dupa ce oamenii de stiinta au descoperit capacitatea antioxidantilor de a lupta cu radicalii liberi, substante care deterioreaza celulele, au inceput cautarile pentru identificarea alimentelor bogate in antioxidanti. Iar numarul acestora continua sa creasca, surprinzandu-i pe specialisti.

Conform Prevention, iata cateva alimente in care se "ascund" antioxidantii, altele decat fructele intens colorate, legumele si nucile, despre care marea majoritate stie. Numeroase studii au aratat ca acestia reduc riscul de cancer, de boli cardiovasculare si alte afectiuni.

1. Pastele din cereale integrale (sau doar cerealele integrale)

Pastele din cereale integrale (graul integral ar trebui sa fie primul ingredient) contin de trei ori mai multi antioxidanti decat cele rafinate, din faina alba in special.

Conform mai multor cercetari, consumul de cereale integrale poate reduce riscul de boli cardiovasculare, dar pana acum s-a crezut ca acest beneficiu se datoreaza efectului pozitiv pe care il au fibrele asupra colesterolului. Se pare insa ca efectul polifenolilor asupra tensiunii arteriale si a altor markeri ai sanatatii inimii este cel mai important in acest sens.

Concentratia de antioxidanti din cerealele integrale folosite la acest tip de paste este comparabila cu cea din fructe si legume.


2. Floricelele de porumb

Acestea contin de patru ori mai multi polifenoli - compusi care lupta tot cu maladia secolului, cancerul - decat media din fructe, fiind practic cereale suta la suta integrale. De preferat sunt floricelele facute in casa, fara sare multa sau aditivi alimentari.

3. Ouale

Acestea nu sunt considerate o sursa bogata in antioxidantul luteina (care protejeaza ochii de degenerescenta maculara si cataracta) deoarece au o concentratie scazuta din acesta, comparativ cu surse mai bogate in luteina, cum ar fi spanacul. Cercetatorii de la Universitatea

Tufts au descoperit insa ca luteina din galbenusuri este absorbita mai eficient de catre organism decat cea din spanac, probabil deoarece grasimea din galbenusuri ajuta corpul sa proceseze antioxidantul mai bine.

Prin urmare, desi ouale contin doar 5% din luteina gasita intr-un sfert de ceasca de spanac, aceasta este absorbita de trei ori mai eficient. Spanacul si alte legume cu frunze verzi raman in continuare sursele cele mai bogate in luteina, dar nici ouale nu sunt de ignorat.

4. Fasolea rosie sau neagra

Acum cativa ani, un grup de cercetatori a vrut sa verifice daca si fasolea din conerva are la fel de multi antioxidanti ca fasolea uscata si a descoperit nu doar ca toate tipurile de fasole la conserva contin aceste substante, dar si ca soiurile rosii si cele neagre sunt mai bogate in antioxidanti decat cele albe.

5. Iaurtul

O ceasca cu iaurt degresat sau partial degresat ofera organismului cel putin 25% din doza recomandata zilnic de riboflavina, cam cat exista si intr-o ceasca cu spanac fiert. Si, desi riboflavina nu este un antioxidant (ci o vitamina din complexul B), aceasta este esentiala in activitatea antioxidanta.

Mai exact, fara riboflavina, glutationa - un antioxidant care este deja in celule - nu poate distruge radicalii liberi, ceea ce poate duce la un risc ridicat de cancer, boli de inima si alte afectiuni cronice.

Deoarece riboflavina este solubila in apa, ea ramane in corp doar cateva ore si de aceea trebuie consumata zilnic, iaurtul fiind o alegere buna.

6. Uleiul de rapita

Acest ulei este bogat in antioxidantul alfa-tocoferol, despre care cercetatorii au descoperit ca impiedica oxidarea grasimilor din colesterolul "rau" si formarea radicalilor liberi.

Multi oameni nu consuma insa o cantitate suficienta de alfa-tocoferol (spre exemplu, aproape o treime dintre femei au concentratii scazute din acesta), dar uleiul de rapita este o solutie buna pentru suplimentarea lui.

7. Laptele organic

Desi este mai scump sau mai greu de obtinut (vacile trebuie sa fie hranite in principal cu iarba), acest lapte are o doza mai mare cu circa 40-50% de antioxidanti, inclusiv vitamina E, betacaroten si luteina, comparativ cu laptele de la vacile hranite si cu grane sau produse neorganice.

La fel se intampla si in cazul untului sau branzei.

8. Indulcitorii naturali

Daca reduci excesul de zahar si folosesti indulcitori naturali ca melasa, mierea, zaharul brun, siropul de artar ori de cate ori este posibil poti oferi organismului cam aceeasi cantitate de antioxidanti pe care o poate primi de la o extra-portie de nuci sau fructe de padure adaugata zilnic in alimentatie.(ziare.com)

Foto: ecomagazin.ro, getfit.ro, hotcity.ro, altorizont.com, stiri.rol.ro, diversificare.ro

     
Tag-uri:

Dupa ce oamenii de stiinta au descoperit capacitatea antioxidantilor de a lupta cu radicalii liberi, substante care deterioreaza celulele, au inceput cautarile pentru identificarea alimentelor bogate in antioxidanti. Iar numarul acestora continua sa creasca, surprinzandu-i pe specialisti.

Conform Prevention, iata cateva alimente in care se "ascund" antioxidantii, altele decat fructele intens colorate, legumele si nucile, despre care marea majoritate stie. Numeroase studii au aratat ca acestia reduc riscul de cancer, de boli cardiovasculare si alte afectiuni.

 

1. Pastele din cereale integrale (sau doar cerealele integrale)

, Pastele din cereale integrale (graul integral ar trebui sa fie primul ingredient) contin de trei ori mai multi antioxidanti decat cele rafinate, din faina alba in special.

Conform mai multor cercetari, consumul de cereale integrale poate reduce riscul de boli cardiovasculare, dar pana acum s-a crezut ca acest beneficiu se datoreaza efectului pozitiv pe care il au fibrele asupra colesterolului. Se pare insa ca efectul polifenolilor asupra tensiunii arteriale si a altor markeri ai sanatatii inimii este cel mai important in acest sens.

Concentratia de antioxidanti din cerealele integrale folosite la acest tip de paste este comparabila cu cea din fructe si legume.

" title="Stiri despre Pastele din cereale integrale (graul integral ar trebui sa fie primul ingredient) contin de trei ori mai multi antioxidanti decat cele rafinate, din faina alba in special.

Conform mai multor cercetari, consumul de cereale integrale poate reduce riscul de boli cardiovasculare, dar pana acum s-a crezut ca acest beneficiu se datoreaza efectului pozitiv pe care il au fibrele asupra colesterolului. Se pare insa ca efectul polifenolilor asupra tensiunii arteriale si a altor markeri ai sanatatii inimii este cel mai important in acest sens.

Concentratia de antioxidanti din cerealele integrale folosite la acest tip de paste este comparabila cu cea din fructe si legume.

">Pastele din cereale integrale (graul integral ar trebui sa fie primul ingredient) contin de trei ori mai multi antioxidanti decat cele rafinate, din faina alba in special.

Conform mai multor cercetari, consumul de cereale integrale poate reduce riscul de boli cardiovasculare, dar pana acum s-a crezut ca acest beneficiu se datoreaza efectului pozitiv pe care il au fibrele asupra colesterolului. Se pare insa ca efectul polifenolilor asupra tensiunii arteriale si a altor markeri ai sanatatii inimii este cel mai important in acest sens.

Concentratia de antioxidanti din cerealele integrale folosite la acest tip de paste este comparabila cu cea din fructe si legume.

,


2. Floricelele de porumb

 

Acestea contin de patru ori mai multi polifenoli - compusi care lupta tot cu maladia secolului, cancerul - decat media din fructe, fiind practic cereale suta la suta integrale. De preferat sunt floricelele facute in casa, fara sare multa sau aditivi alimentari.

 

3. Ouale

Acestea nu sunt considerate o sursa bogata in antioxidantul luteina (care protejeaza ochii de degenerescenta maculara si cataracta) deoarece au o concentratie scazuta din acesta, comparativ cu surse mai bogate in luteina, cum ar fi spanacul. Cercetatorii de la Universitatea 

" title="Stiri despre


2. Floricelele de porumb

 

Acestea contin de patru ori mai multi polifenoli - compusi care lupta tot cu maladia secolului, cancerul - decat media din fructe, fiind practic cereale suta la suta integrale. De preferat sunt floricelele facute in casa, fara sare multa sau aditivi alimentari.

 

3. Ouale

Acestea nu sunt considerate o sursa bogata in antioxidantul luteina (care protejeaza ochii de degenerescenta maculara si cataracta) deoarece au o concentratie scazuta din acesta, comparativ cu surse mai bogate in luteina, cum ar fi spanacul. Cercetatorii de la Universitatea 

">


2. Floricelele de porumb

 

Acestea contin de patru ori mai multi polifenoli - compusi care lupta tot cu maladia secolului, cancerul - decat media din fructe, fiind practic cereale suta la suta integrale. De preferat sunt floricelele facute in casa, fara sare multa sau aditivi alimentari.

 

3. Ouale

Acestea nu sunt considerate o sursa bogata in antioxidantul luteina (care protejeaza ochii de degenerescenta maculara si cataracta) deoarece au o concentratie scazuta din acesta, comparativ cu surse mai bogate in luteina, cum ar fi spanacul. Cercetatorii de la Universitatea 

, Tufts au descoperit insa ca luteina din galbenusuri este absorbita mai eficient de catre organism decat cea din spanac, probabil deoarece grasimea din galbenusuri ajuta corpul sa proceseze antioxidantul mai bine.

Prin urmare, desi ouale contin doar 5% din luteina gasita intr-un sfert de ceasca de spanac, aceasta este absorbita de trei ori mai eficient. Spanacul si alte legume cu frunze verzi raman in continuare sursele cele mai bogate in luteina, dar nici ouale nu sunt de ignorat.

 

4. Fasolea rosie sau neagra" title="Stiri despre Tufts au descoperit insa ca luteina din galbenusuri este absorbita mai eficient de catre organism decat cea din spanac, probabil deoarece grasimea din galbenusuri ajuta corpul sa proceseze antioxidantul mai bine.

Prin urmare, desi ouale contin doar 5% din luteina gasita intr-un sfert de ceasca de spanac, aceasta este absorbita de trei ori mai eficient. Spanacul si alte legume cu frunze verzi raman in continuare sursele cele mai bogate in luteina, dar nici ouale nu sunt de ignorat.

 

4. Fasolea rosie sau neagra">Tufts au descoperit insa ca luteina din galbenusuri este absorbita mai eficient de catre organism decat cea din spanac, probabil deoarece grasimea din galbenusuri ajuta corpul sa proceseze antioxidantul mai bine.

Prin urmare, desi ouale contin doar 5% din luteina gasita intr-un sfert de ceasca de spanac, aceasta este absorbita de trei ori mai eficient. Spanacul si alte legume cu frunze verzi raman in continuare sursele cele mai bogate in luteina, dar nici ouale nu sunt de ignorat.

 

4. Fasolea rosie sau neagra,

Acum cativa ani, un grup de cercetatori a vrut sa verifice daca si fasolea din conerva are la fel de multi antioxidanti ca fasolea uscata si a descoperit nu doar ca toate tipurile de fasole la conserva contin aceste substante, dar si ca soiurile rosii si cele neagre sunt mai bogate in antioxidanti decat cele albe.

 

5. Iaurtul

" title="Stiri despre

Acum cativa ani, un grup de cercetatori a vrut sa verifice daca si fasolea din conerva are la fel de multi antioxidanti ca fasolea uscata si a descoperit nu doar ca toate tipurile de fasole la conserva contin aceste substante, dar si ca soiurile rosii si cele neagre sunt mai bogate in antioxidanti decat cele albe.

 

5. Iaurtul

">

Acum cativa ani, un grup de cercetatori a vrut sa verifice daca si fasolea din conerva are la fel de multi antioxidanti ca fasolea uscata si a descoperit nu doar ca toate tipurile de fasole la conserva contin aceste substante, dar si ca soiurile rosii si cele neagre sunt mai bogate in antioxidanti decat cele albe.

 

5. Iaurtul

, O ceasca cu iaurt degresat sau partial degresat ofera organismului cel putin 25% din doza recomandata zilnic de riboflavina, cam cat exista si intr-o ceasca cu spanac fiert. Si, desi riboflavina nu este un antioxidant (ci o vitamina din complexul B), aceasta este esentiala in activitatea antioxidanta.

Mai exact, fara riboflavina, glutationa - un antioxidant care este deja in celule - nu poate distruge radicalii liberi, ceea ce poate duce la un risc ridicat de cancer, boli de inima si alte afectiuni cronice.

Deoarece riboflavina este solubila in apa, ea ramane in corp doar cateva ore si de aceea trebuie consumata zilnic, iaurtul fiind o alegere buna.

 

6. Uleiul de rapita

" title="Stiri despre O ceasca cu iaurt degresat sau partial degresat ofera organismului cel putin 25% din doza recomandata zilnic de riboflavina, cam cat exista si intr-o ceasca cu spanac fiert. Si, desi riboflavina nu este un antioxidant (ci o vitamina din complexul B), aceasta este esentiala in activitatea antioxidanta.

Mai exact, fara riboflavina, glutationa - un antioxidant care este deja in celule - nu poate distruge radicalii liberi, ceea ce poate duce la un risc ridicat de cancer, boli de inima si alte afectiuni cronice.

Deoarece riboflavina este solubila in apa, ea ramane in corp doar cateva ore si de aceea trebuie consumata zilnic, iaurtul fiind o alegere buna.

 

6. Uleiul de rapita

">O ceasca cu iaurt degresat sau partial degresat ofera organismului cel putin 25% din doza recomandata zilnic de riboflavina, cam cat exista si intr-o ceasca cu spanac fiert. Si, desi riboflavina nu este un antioxidant (ci o vitamina din complexul B), aceasta este esentiala in activitatea antioxidanta.

Mai exact, fara riboflavina, glutationa - un antioxidant care este deja in celule - nu poate distruge radicalii liberi, ceea ce poate duce la un risc ridicat de cancer, boli de inima si alte afectiuni cronice.

Deoarece riboflavina este solubila in apa, ea ramane in corp doar cateva ore si de aceea trebuie consumata zilnic, iaurtul fiind o alegere buna.

 

6. Uleiul de rapita

,

Acest ulei este bogat in antioxidantul alfa-tocoferol, despre care cercetatorii au descoperit ca impiedica oxidarea grasimilor din colesterolul "rau" si formarea radicalilor liberi.

Multi oameni nu consuma insa o cantitate suficienta de alfa-tocoferol (spre exemplu, aproape o treime dintre femei au concentratii scazute din acesta), dar uleiul de rapita este o solutie buna pentru suplimentarea lui.

 

7. Laptele organic

" title="Stiri despre

Acest ulei este bogat in antioxidantul alfa-tocoferol, despre care cercetatorii au descoperit ca impiedica oxidarea grasimilor din colesterolul "rau" si formarea radicalilor liberi.

Multi oameni nu consuma insa o cantitate suficienta de alfa-tocoferol (spre exemplu, aproape o treime dintre femei au concentratii scazute din acesta), dar uleiul de rapita este o solutie buna pentru suplimentarea lui.

 

7. Laptele organic

">

Acest ulei este bogat in antioxidantul alfa-tocoferol, despre care cercetatorii au descoperit ca impiedica oxidarea grasimilor din colesterolul "rau" si formarea radicalilor liberi.

Multi oameni nu consuma insa o cantitate suficienta de alfa-tocoferol (spre exemplu, aproape o treime dintre femei au concentratii scazute din acesta), dar uleiul de rapita este o solutie buna pentru suplimentarea lui.

 

7. Laptele organic

,

Desi este mai scump sau mai greu de obtinut (vacile trebuie sa fie hranite in principal cu iarba), acest lapte are o doza mai mare cu circa 40-50% de antioxidanti, inclusiv vitamina E, betacaroten si luteina, comparativ cu laptele de la vacile hranite si cu grane sau produse neorganice.

La fel se intampla si in cazul untului sau branzei.

 

8. Indulcitorii naturali

Daca reduci excesul de zahar si folosesti indulcitori naturali ca melasa, mierea," title="Stiri despre

Desi este mai scump sau mai greu de obtinut (vacile trebuie sa fie hranite in principal cu iarba), acest lapte are o doza mai mare cu circa 40-50% de antioxidanti, inclusiv vitamina E, betacaroten si luteina, comparativ cu laptele de la vacile hranite si cu grane sau produse neorganice.

La fel se intampla si in cazul untului sau branzei.

 

8. Indulcitorii naturali

Daca reduci excesul de zahar si folosesti indulcitori naturali ca melasa, mierea,">

Desi este mai scump sau mai greu de obtinut (vacile trebuie sa fie hranite in principal cu iarba), acest lapte are o doza mai mare cu circa 40-50% de antioxidanti, inclusiv vitamina E, betacaroten si luteina, comparativ cu laptele de la vacile hranite si cu grane sau produse neorganice.

La fel se intampla si in cazul untului sau branzei.

 

8. Indulcitorii naturali

Daca reduci excesul de zahar si folosesti indulcitori naturali ca melasa, mierea,, zaharul brun, siropul de artar ori de cate ori este posibil poti oferi organismului cam aceeasi cantitate de antioxidanti pe care o poate primi de la o extra-portie de nuci sau fructe de padure adaugata zilnic in alimentatie.(ziare.com)

Foto: ecomagazin.ro, getfit.ro, hotcity.ro, altorizont.com, stiri.rol.ro, diversificare.ro

" title="Stiri despre zaharul brun, siropul de artar ori de cate ori este posibil poti oferi organismului cam aceeasi cantitate de antioxidanti pe care o poate primi de la o extra-portie de nuci sau fructe de padure adaugata zilnic in alimentatie.(ziare.com)

Foto: ecomagazin.ro, getfit.ro, hotcity.ro, altorizont.com, stiri.rol.ro, diversificare.ro

">zaharul brun, siropul de artar ori de cate ori este posibil poti oferi organismului cam aceeasi cantitate de antioxidanti pe care o poate primi de la o extra-portie de nuci sau fructe de padure adaugata zilnic in alimentatie.(ziare.com)

Foto: ecomagazin.ro, getfit.ro, hotcity.ro, altorizont.com, stiri.rol.ro, diversificare.ro

Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii