A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734923281.5747.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Alimente care protejeaza pielea de soare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
21-07-2012, ora 11:38

Alimente care protejeaza pielea de soare

Articol de Madalina Irimia

Actiunea razelor ultraviolete asupra pielii reprezinta una dintre cauzele imbatranirii premature a acesteia. Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca, in afara cremelor de protectie solara, exista si alimente care ajuta organismul sa faca fata mai bine agresiunii soarelui.

Odata cu sosirea verii, creste si preocuparea pentru o piele frumoasa, deoarece imbracamintea de vara ne expune mai mult. In eforturile noastre de a arata mai bine, este bine sa tinem cont de cateva lucruri, potrivit PasseportSante.

Ridurile, odata formate, sunt ireversibile. A cheltui o avere pe creme-minune pentru a le corecta este o adevarata pacaleala. Se poate ameliora hidratarea pielii, se pot diminua petele pigmentare, insa ridurile, odata formate, raman acolo. Ceea ce ne sta in putere este sa imbunatatim aspectul printr-un tonus mai bun al pielii si sa prevenim aparitia de riduri premature.

Cauze ale imbatranirii premature

Principalele cauze ale imbatranirii timpurii a pielii sunt: ereditatea (trebuie observat aspectul parintilor pentru a ne face o idee), actiunea excesiva a ultravioletelor si fumatul.

Ultimii doi factori sunt cei asupra carora putem sa actionam. Informatia potrivit careia fumatorii prezinta un risc de 300% ori mai mare de a se alege cu riduri, in comparatie cu nefumatorii, poate fi o buna motivatie pentru a renunta la acest obicei daunator in cazul celor care tin la aspectul fizic.

Cum ne protejam de actiunea ultravioletelor

Cremele de protectie solara reprezinta principalul mijloc de a obtine beneficii de la soare, fara a risca sa ne fie afectata pielea. Insa nu trebuie sa neglijam si rolul alimentelor. Atunci cand in sange creste concentratia de anumiti nutrienti si fitonutrienti, pielea noastra face fata mai bine agresiunilor exterioare.

O dieta care furnizeaza flavonoide, carotenoide (beta-caroten, licopen, luteina) si vitamina E este excelenta pentru sanatate si frumusete.

Flavonoidele

Cacaoa si ceaiul verde sunt doua surse importante de flavonoide, care au fost testate in studiile clinice ce vizeaza imbatranirea pielii. Consumul de cacao moderat, pe termen lung, tinde sa atenueze inflamatiile pielii cauzate de soare cu 15%, dupa 6 saptamani, si cu 25%, dupa 12 saptamani.

Referitor la ceaiul verde, dupa consumul a doua cesti pe zi, timp de 8 saptamani, s-a observat o imbunatatire in textura pielii, in ceea ce priveste elastina si colagenul. Cateva bucati de ciocolata neagra si doua cesti de ceai verde sunt binevenite in fiecare zi.

Beta-carotenul

Studiile au demonstrat efectul pozitiv impotriva arsurilor soarelui in cazul maririi aportului de beta-caroten in alimentatie. Insa, deoarece supradozajul este periculos pentru sanatate, cel mai bine este sa se apeleze la sursele naturale care furnizeaza acest fitonutrient: morcovi, spanac, gulii.

Luteina

Protejeaza ochii de cataracta si pielea de ultraviolete si efectele lor nocive, impiedicand alterarea codului genetic al celulelor si aparitia de inflamatii. Surse naturale bogate in luteina sunt: varza, spanacul, mazarea verde, porumbul, broccoli, ouale.

Licopenul

Consumul de tomate, pepene verde, grepfrut roz si rosu furnizeza organismului licopen, care influenteaza in mod pozitiv mecanismele biologice de regenerare a pielii. Consumate frecvent, alimentele care furnizeaza carotenoide de tipul celor de mai sus ofera pielii o tenta frumoasa.

Vitamina E

Studiile clinice arata ca vitamina E are rol fotoprotector. Surse bogate de vitamina E sunt: uleiul de floarea soarelui presat la rece, uleiul de germeni de grau, uleiul de migdale, alunele.

Dieta mediteraneana, ca factor de protectie

Persoanele in varsta, care consuma mai multe legume, ulei de masline (acestea stau la baza dietei mediteraneene) si leguminoase (plante cu pastai) au mai putine riduri decat cele in alimentatia carora predomina carnea rosie, dulciurile (produse de patiserie, bauturi carbogazoase), cartofii si produsele lactate grase. Mai multe studii au dovedit acest lucru.

In concluzie, protejarea pielii de efectul ultravioletelor trebuie realizata in doua moduri: din interior, printr-o alimentatie care imbunatateste starea de sanatate, si din exterior, prin aplicarea de creme cu factor de protectie ridicat. Aceste doua masuri micsoreaza si riscul de cancer al pielii, in continua crestere in ultimii ani.

Sursa: ziare.com

Foto: viatabuna.ro

     
Tag-uri: pepene verde, soare, piele
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii